SDE

Представники УГКЦ на Синоді Єпископів Католицької Церкви виступили із своїми спостереженнями щодо головної теми

12 жовтня 2008
Друк E-mail

Як ми повідомляли раніше, від 5 до 26 жовтня цього року у Ватикані відбувається ХІІ Звичайна генеральна асамблея Синоду Єпископів Католицької Церкви. Тема Синоду: "Боже Слово в житті та місії Церкви". Від УГКЦ у роботі Синоду беруть участь Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Куріальний єпископ, призначений заступником Блаженнішого Любомира та, як делегат, Високопреосвященний Владика Лаврентій (Гуцуляк), Митрополит Вінніпезький. Крім того, Папа Венедикт XVI призначив офіційних спостерігачів Синоду, серед яких є сестра Дженес Солюк, СНДМ, Головна настоятелька Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії.

Як повідомив для Департаменту інформації Владика Діонісій, підготовчий комітет видав проект документу, який є основою дискусій під час Синоду і ще перед тим вислав його всім учасникам для аналізу та вироблення пропозицій. 7 жовтня серед промовців, які виступали на Синоді Єпископів і висловлювали свої спостереження, був Владика Лаврентій. У своєму виступі він зосередив свою увагу на читанні Євангелії під час відправи Божественної Літургії у візантійському обряді, окремо зупиняючись на молитві священика перед Євангелієм, в якій він, серед іншого, молиться, щоб Господь засвітив в серцях вірних нетлінне світло богопізнання, відкрив духовні очі на розуміння євангельських проповідувань. Митрополит Лаврентій окремо наголосив на великій відповідальності служителя, який звіщає Боже Слово, на необхідності приготування як до самого проголошення Доброї Новини, так і до проповіді.

У п’ятницю, 10 жовтня, свої спостереження мав нагоду висловити Владика Діонісій. У своєму виступі він проаналізував єдність між Божим Словом, Хрещенням та Пресвятою Євхаристією, окремо посилаючись на екуменічні питання, з якими зустрічається Церква в Україні, та питання єдності християн. "У одному з пунктів основного документу під заголовком: "Слово Боже, як екуменічне єднання" особливо наголошується єдність між різними конфесіями у Слові Божому і у Хрещенні. Бо різні конфесії мають однакове Хрещення і Слово Боже. У іншому місці говориться про єдність між Словом Божим та Євхаристією. Звідси випливає, що якщо є єдність між Словом і Хрещенням, між Словом і Євхаристією, то виникає питання: чому ми не можемо спільно відправляти Євхаристію?", – поділився своїми думками Куріальний єпископ УГКЦ. За словами Владики Діонісія, та сама логіка, тільки навпаки, може бути застосована православними конфесіями. "Якщо ми не маємо права брати участі у Євхаристії, ми не маємо права разом молитися, то ми не визнаємо також і Хрещення іншої конфесії", – сказав Владика Діонісій.

Куріальний єпископ також наголосив на відповідальності перед Божим Словом, адже багато говориться про відповідальність нести Слово Боже до інших, про відповідальність у проповідуванні, але менше про відповідальність самого проповідника перед своєю Церквою і перед Божим Словом. "Слово Боже не має бути для нас знаряддям у нашому діалозі, для наших студій, наших зустрічей, для нашої молитви. Слово Боже має до нас промовляти, щоб змінити наше життя. Із Словом Божим не можна бавитися", – так для Департаменту інформації пояснив свої спостереження Владика Діонісій.

Джерело: сайт УГКЦ

^ Догори