Молитвою та гаївками дрогобичани відсвяткували празник св. Юрія

07 травня 2009
Друк
6 травня у Дрогобичі церква-музей св. Юрія  святкувала престольне свято. Урочисті заходи розпочались відкриттям пісенного фестивалю "Галицька гаївка". Фестиваль гаївок був організований за сприянням відділу культури міської ради, який очолює Олег Явдочак, при співпраці з парафією катедрального храму Пресвятої Трійці, парохом якої є митр. прот. Тарас Гарасимчук."Великомученик Юрій ціною свого життя та смерті передав майбутнім християнським поколінням радість віри в Христа", - зазначив владика Юліян (Вороновський), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, який очолив святкову Службу Божу у храмі св. Юрія при співслужінні місцевого духовенства. Богослужіння супроводжував хор "Дзвін" під диригуванням Ірини Захарій. 
Як повідомив о. Ростивлав Мелех, священик катедрального собору Пресвятої Трійці, усі учасники святкування мали змогу помолитись перед мощами св. Юрія, відвідати церкву-музей, її дзвіницю та вдарити у давні дзвони.

Довідка
Церква св. Юрія є одним з найдавніших дерев'яних храмів на Львівщині. У XVII ст. її було привезено до Дрогобича з с. Надієво, що на Івано-Франківщині, та розбудовано. В церкві зберігся іконостас 1659-1666 рр. роботи Стефана Медицького.
У 1961 році церкву зачинено. У 1974-1975 рр. проведено реставрацію будівлі і створено в ній музей. На північний-схід від церкви розташована дерев`яна стовпова дзвінниця 1670 року.

 

 

о. Олег Чупа,
прес-секретар єпархії

Теми: Юліан (Вороновський), Катедральний собор

Інші публікації за темою