На празник Успення у м. Самборі владика Ярослав поблагословив прочан та освятив монумент "Оранти - Матері України"

30 серпня 2010
Друк
28 серпня на празник Успення Пресвятої Богородиці владика Ярослав (Приріз) відслужив Архиєрейську Літургію у храмі Різдва Пресвятої Богородиці у м. Самборі. Успенський празник у м. Самборі з давніх-давен збирає численних прочан, які приходять, щоб помолитись перед Чудотворною Самбірською іконою Пресвятої Богородиці. За давнім звичаєм, урочисті богослужіння розпочинаються у надвечір'я свята та тривають цілу ніч (вечірня з литією, акафіст, молебен та молодіжні чування). Опівночі з храму вірні під спів богородичних пісень вирушили процесійно із запаленими свічками вулицями міста. Ця молитовна хода стала свідченням віри Христової серед темряви спокус світу.
 
Урочисту Літургію у день свята разом з архиєреєм співслужив прот. Богдан Добрянський (декан Самбірський та адміністратор храму Різдва Пресвятої Богородиці), єрм. Назарій (Лех) з Лаврівського монастиря та численні священнослужителі Самбірського, Старосамбірського, Рудківського та Дублянського деканатів. Як зазначив прот. Богдан Добрянський, участь в урочистих богослужіннях взяли понад 10 тисяч вірних та 2 тисячі прийняли святі тайни Сповіді та Євхаристії.
 
Звертаючись під час проповіді до вірних, владика Ярослав зазначив, що за час свого життя кожна людина переживає три народження: "Перше народження - тілесне, яка для багатьох із нас є найважливішим; друге - духовне, воно відбувається під час тайни хрещення; і нарешті третій день народження - це день нашої смерті". Архиєрей зауважив, що перші два народження людина очікує з радістю, а третій хоче віддалити та забути про нього. "Празник Успення нагадує нам про це третє народження і навчає як його приймати," - у підсумку сказав архиєрей. Вдаючись до богословських та літургійних підстав празника Успення, єпископ додав: "Богословське осмислення події Успення Пресвятої Богородиці є причиною того, чому у літургійній традиції нашої Церкви покійних людей ми називаємо усопшими. Смерть кожного християнина має бути успенням – спокійним переходом до вічного життя. Отож готуймось до цього впродовж усього нашого земного життя. Адже так робили святі, і залишили нам у своїх творах нагадування про те, що слід мати «пам’ять смертну». Пам’ять, що не засмучує і не паралізує, а пам’ять, котра надихає до глибшого християнського життя".
 
Наприкінці Літургії владика привітав єреїв та прочан, а також подякував прот. Богдану Добрянському за розвиток прочанського місця. Відтак архиєрей, священноєреї та вірні вирушили до центральної площі міста, де відбулось посвячення монументу "Оранти - Матері України". Статуя присвячена Богородиці споруджена за ініціативою влади міста, зокрема міського голови Михайла Кота.
 
о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії