Покровський празник у м. Самборі

15 жовтня 2010
Друк
14 жовтня на празник Покрова Пресвятої Богородиці владика Юліян (Вороновсьикй) та владика Ярослав (Приріз) взяли участь у святкуванні престольного празника в Соборі Покрова Пресвятої Богородиці м. Самбора. У співслужінні місцевих священнослужителів та при численному зібранні вірних архиєреї відслужили святкову Літургію. Звертаючись з пастирським словом до вірних, владика Ярослав зазначив: "Думаю, що кожен з тут присутніх міг би перелічити багато випадків зі свого життя, коли відчув ласкаву люблячу присутність Пресвятої Богородиці, її заступництво та покров".
Пригадуючи вірним піснеспів свята, архиєрей наголосив, що це час святкування не лише минулої події, але того, що відбувається у теперішній момент: "Діва ДНЕСЬ предстоїть у церкві і з ликами святих невидимо молиться за нас Богові". Відкликаючись до славної історії перебування у Самборі чудотворної ікони, єпископ зазначив: "У нашому храмі Різдва Пресвятої Богородиці, де є чудотворна ікона Самбірської Богоматері, ми з вами є живими свідками її материнської турботи про нашу землю. Скільки недужих відзискали тут здоров’я, скільки придавлених горем відійшли звідси потішеними та покріпленими, скільки грішників навернулося, зневірених отримало нову надію, а засмучених розраду? Багато могла б розповісти ця свята ікона нашої небесної Неньки, перед якою кожного дня моляться діти Марії". Наостанок владика Ярослав закликав вірних завжди черпати благодать у щирих молитвах до Богородиці. Відтак кожен зможе оновити свою довіру до Бога, відшукати мир та радість у своєму серці.
 
Після завершення Літургії владика Юліян (Вороновсьикй) подякував адміністратору парохі прот. Володимиру Коркуні, вірним парохії та усім жертводавцям за кропітливу працю у побудові величавого храму. Після слів архиєрея прот. Володимир Коркуна коротко розповів про виконані за останній рік будівельні роботи та майбутні плани в облаштуванні святині.
 
Зазначимо, що минулого року на свято Покрова Пресвятої Богородиці відбулось перше богослужіння у даному, яке було приурочене до 20-ліття виходу УГКЦ з підпілля на теренах Самбірщини. Будівництво Собору Покрова Пресвятої Богородиці у м. Самборі розпочалось у 1991 році. Відтоді десятки тисяч вірних склали свої пожертви на будівництво храму. За своїми розмірами святиня є однією з найбільших на Україні - площа її сягає - 3000 кв м.
 
о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Самбірський деканат

Інші публікації за темою