На Старосамбірщині відреставровано один з найдавніших храмів Самбірсько-Дрогобицької єпархії

15 листопада 2010
Друк
10 листопада в житті громади УГКЦ смт. Стара Сіль на Старосамбірщині відбулась визначна подія - освячення древнього реставрованого храму св. муч. Парасковії П’ятниці. Участь у торжестві взяв владика Юліян (Вороновський), який здійснив чин освячення оновленого храму. Як повідомив адміністратор парохії о. Василь Пукій, ідея відновлення храму належить вихідцю смт. Стара Сіль, Андрію Басарабу, який разом зі своїми двома друзями, забезпечили фінансування даного задуму.
Зважаючи на те, що храм св. Парасковії є одним з найдавніших на території України (збудований у 1440 р.), адміністратор парохії звернувся за порадою стосовно відновлення церкви до науково-реставраційного інституту «Укрзахідпроектреставрація». Фахівці даної установи надали ґрунтовні поради щодо використання відповідних засобів та методики проведення віднови храму. У результаті реставраційних робіт було очищено та відполіровано стіни храму зсередини. Відтак їх покрито воском за давньою технологією. Усунуто гнилі частини конструкції храму і відповідно їх замінено на нові. Увесь час реставрації святині тривав близько півроку.

Наприкінці освячення храму владика Юліян подякував о. Василю Пукію, жертводавцям та громаді парохії за їх турботу та працю над реставрацією древньої святині.
 
о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Юліан (Вороновський), Хирівський деканат

Інші публікації за темою