Весняний подих Духа Святого приніс УГКЦ молодого Предстоятеля

28 березня 2011
Друк
28 березня у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового у м. Києві було возведено на престол Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука). Для участі в інтронізації, яка водночас стала урочистим завершенням виборчого Синоду УГКЦ, прибули близько 60 єрархів УГКЦ та Східних Католицьких Церков, зокрема єпископи Мелхітської Греко-Католицької Церкви на чолі з Патріархом Антіохії Григорієм ІІІ (Лагамом), Секретар Конгрегації для Східних Церков Архиєпископ Кирил Василь, Апостольський екзарх для католиків візантійського обряду в Сербії та Чорногорії Преосвященний Владка Юрій (Джуджар), Архиєпископ Пряшівський для католиків візантійського обряду Високопреосвященний Владика Іван (Баб'як), архимандрит Ян Сергій (Гаєк) з Білоруської Греко-Католицької Церкви.

 

Величавий чин інтронізації, який відбувався впродовж першої частини Архиєрейської Літургії, очолюваної новообраним Главою, супроводжувався молитвою радості присутніх вірних. Молитва сходження на престіл, яку молився Блаженніший Святослав, була укладена на основі рукописного архиєратикона о. Олександра Бачинського, який у ХІХ столітті був ректором Львівської Духовної Семінарії (цю книгу він присвятив тодішньому Митрополиту Галицькому Сильвестру Сембратовичу). З рук архиєреїв Синоду УГКЦ новообраний Предстоятель під загальний спів вірних «Аксіос!» (з давньогрецьокої – «Достойний!», «Гідний!») по черзі отримав омофор (з п'ятьма нашивками) та енкольпіон (медальйон із зображенням Ісуса Христа) – відзнаки предстоятельського служіння. Опісля один з архиєреїв вручив Блаженнішому мітру, а відтак Високопреосвященний владика Ігор (Возьняк), який після зречення Блаженнішого Любомира був Адміністратором УГКЦ, вручив жезл як знак переходу служіння Предстоятеля УГКЦ до Блаженнішого Святослава.

Обряд посадження Глави Церкви на горне сидіння, центральний літургійний момент інтронізації за візантійською традицією, здійснили Митрополит Перемишльсько-Варшавський Іван (Мартиняк), Митрополит Філадельфійський Степан (Сорока), Митрополит Вінніпезький Лаврентій (Гуцуляк), Апостольський Екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії Владика Михаїл (Гринчишин), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький Владика Юліан (Вороновський) та Єпископ-емерит Стемфордської єпархії Владика Василь (Лостен).

«Коли ви вийдете з храму, вам в обличчя прийде подих весни... Сьогодні ми переживаємо весну нашої церкви, яка у своєму воскресінні починає молодіти Духом Святим та усміхатися до світу світлом Христового Євангелія,» - з цими словами звернувся до своєї пастви під час першої промови Блаженніший Святослав. Ця молодість у Духові Святому прийшла сьогодні до УГКЦ завдяки мученицькому минулому: «Ця смерть сотень тисяч наших мирян, священиків, монахів та монахинь на чолі з нашим єпископатом, була смертю хресною, а тому і животворящою!».

На інтронізацію прибули почесні гості, серед яких були церковні достойники інших українських церков та представники українського політикуму. Зокрема на інтронізаційній Літургії був присутній Патріарх Філарет (УПЦ КП), єпископ Євстратій (Зоря) (УПЦ КП), єпископ Ілларій (Шишковский) (УПЦ) та єпископ Володимир (УАПЦ). З представників політикуму Блеженнішого привітали екс-президент Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Ганна Герман, Арсеній Яценюк, Валентин Наливайченко.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії