У Трускавці відбулась єпархіальна конференція монашества [фото]

06 квітня 2011
Друк
5 квітня у Трускавці відбулась конференція монашества Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ на тему "Богопосвячені особи в Церкві та для Церкви". Конференція єпархіального монашества була організована за ініціативи правлячого архиєрея владики Юліяна (Вороновського) в контексті Патріаршого Собору, який відбудеться у вересні 2011 року у Бразилії та буде присвячений темі богопосвяченого життя. Під час конференції доповідачі висвітлили багатогранність монашого служіння, розкриваючи його у богословському контексті та історичній перспективі. Ряд доповідачів особливу увагу присвятили темі служіння монашества у Церкві в сьогоденні, його пророчому покликанню: пригадувати християнам про життя у Христі, згідно з Його благовістю. Окрім представників монаших спільнот участь у конференції взяли ректори навчальних закладів єпархії, представники колегії радників єпископа та пресвітерської ради, декани та голови єпархіяльних комісій.

Конференція розпочалась спільним молебнем до Дрогобицьких мучеників. Відтак з привітальним словом до присутніх звернувся владика Ярослав (Приріз), єпископ-помічник єпархії (Див. повний текст - Привітальне слово учасникам єпархіяльної конференції монашества). Архиєрей поділився досвідом проведення перших конференцій монашества УГКЦ, які розпочались у 2003 році та тривали впродовж наступних років. "Монашество - це "Божі дріжді" в "тісті" людської спільноти," - зазначив владика Ярослав, наголошуючи на тому, що чернецтво завжди було осердям церковного життя. Саме тому оновлене та процвітаюче монашество, на думку архиєрея, - це ознака оновленої та квітучої Церкви.

Про богословські підстави монашества розповів о. д-р Мирон Бендик, ректор Дрогобицької Духовної Семінарії. Як зазначив доповідач, монашество завжди йшло у фарватері духовного життя, вказуючи усім християнам на можливість жити згідно з Євангелієм у конкретних умовах. Отець Мирон зауважив, що сьогодні Церква потребує від чернецтва свідчення глибокого молитовного життя, яке завжди лежало в основі монашого служіння.

Поглядом на монашество з боку мирянина поділився співак, політик та громадський діяч Тарас Курчик. Відтак представники спільнот богопосвяченого життя, які знаходяться на території Самбірсько-Дрогобицької єпархії, ознайомили присутніх з історією виникнення своїх монастирів та монаших домів, а також окреслили особливості свого монашого служіння. Спершу свої доповіді представили отці василіяни: єромонах павло Ясиновський (м. Дрогобич), єромонах Макарій Флячок (м. Добромиль, Старосамбірський р-н), єромонах Миколай Ковалишин (с. Лаврів, Старосамбірський р-н). Згодом настала черга жіночих згромаджень. Про служіння сестер Служебниць розповіла с. Атанасія Халус (м. Трускавець), відтак по черзі з доповідями виступили с. Євфросинія Сеник із згромадження св. Йосифа (м. Дрогобич), с. Константина Білик із згромадження Пресвятої Євхаристії (м. Самбір), сестра-василіянка Діонізія Шафран (с. Корчин, Сколівського р-ну) та сестра-студитка Симеона Гермак (с. Надиби Старосамбірського р-ну).

Після завершення представлень чернечих спільнот с. Константина Білик розповіла про виклики сьогодення, з якими зустрічаються у своєму служінні богопосвячені особи. Єромонах Павло Ясиновський, ігумен Дрогобицького монастиря свв. апп. Петра і Павла, розкрив місійний вимір богопосвяченого життя. Відтак о. Тарас Гарасимчук, канцлер єпархії, поділився думками стосовно перспектив розвитку та поширення монаших спільнот на території Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

На завершення конференції владика Юліян (Вороновський) уділив присутнім архиєрейське благословення. Архиєрей пригадав присутнім про роль чернецтва у складні часи переслідувань УГКЦ в добу радянської влади: "Наша Церква змогла пройти підпілля, бо монашество молилось".

Пропозиції від доповідачів та учасників конференції монашества будуть опрацьовані секретаріатом конференції. Після потвердження їх правлячим архиєреєм вони будуть подані на розгляд Патріаршого Собору, що відбудеться у Бразилії у вересні 2011 року.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Фоторепортаж