Понад 5 тисяч самбірчан молитовно пройшлись шляхом Христових страждань

16 квітня 2011
Друк
15 квітня у м. Самборі відбулась хресна дорога вулицями міста. Молитовну хресну ходу очолив владика Ярослав (Приріз), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, у супроводі місцевих священнослужителів та понад 5-ти тисяч вірних. Хресна дорога розпочалась у старовинному храмі Різдва Пресвятої Богородиці, в якому зберігається чудотворна ікона Богородиці. Після 1-ї стації владика Ярослав звернувся до вірних зі словами: «Сьогодні ми зібрались на хресну дорогу вулицями древнього м. Самбора, сповнюючи слова Ісуса Христа: „Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною..." (Мат.16,24; пор. Мр.8,34)». Єпископ наголосив, що для християнина крокувати за Христом означає зректися корисливості: «„Відректися себе" означає подивитися довкола і навчитися бачити не тільки себе зі своїми скорботами та радостями, труднощами та успіхами, але й інших, у яких також свої радості та печалі» (Див. Слово на початок Хресної дороги).

Відтак молитовною ходою священнослужителі та вірні пройшли головними вулицями м. Самбора (пл. Ринок - вул. Замійська - вул. Ст. Бандери - вул. Грушевського - вул. І. Франка). Упродовж 14-ти стацій зачитували Євангелія Страстей Христових, опісля ж священнослужителі ділились з вірними роздумами на тему Господніх страждань. Хресна дорога завершилась у храмі Покрову Пресвятої Богородиці, який для міста Самбора є символом воскресіння УГКЦ на довколишніх теренах. Саме тут 20 років тому назад для Самбірщини й околиць завершився тернистий шлях підпілля Церкви та розпочався час її відродження.

На завершення Хресної дороги владика Ярослав звернувся до Господа з молитовним проханням: "Пастирю добрий, заколений в жертву, візьми нас на руки Твої і приведи до свого Отця! Нехай кожний з нас як заблуканий грішник знайде, відповідь у Тобі. Слава Тобі, Ісусе, Боже наш, бо Ти перетворюєш наш хрест відчаю на хрест пасхальний, тому спрямовуємо наш погляд у світанок Твого нового дня, відчуваючи радість та сяйво Твого Воскресіння." (Див. Слово на завершення Хресної дороги).

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

фото
Миколи Сенейка