"Поява Пресвятої Богородиці у Грушеві - це Благовіщення нашої духовної та національної свободи," - владика Ярослав (Приріз)

09 травня 2011
Друк
8 травня Пресвята Богородиця, прославлена у Грушівській чудотворній іконі, знову зібрала довкола себе Христових дітей. Свято у Грушеві, яке впродовж десятиліття щороку відбувається у другу неділю травня - День Матері, - розпочалось нічними богослужіннями, яке очолили місцеві священики у супроводі семінарійного хору. Рано-вранці з Дрогобича у пішу прощу вирушили близько 400 паломників, очолювані о. Олегом Кекошом (Головою Комісії у справах молоді) та студентами семінарії. У той час до Грушева прибували вірні з терен усієї єпархії, щоб скласти подяку Пресвятій Богоматері, за заступництвом якої відбулось відродження Української Греко-Католицької Церкви наприкінці 80-х років ХХ ст. (Див. історію Грушівської чудотворної ікони).

grushiv-3Торжественну Літургію очолив владика Ярослав (Приріз), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, у співслужінні священиків Меденицького деканату та інших деканатів єпархії. У своєму слові архиєрей закликав присутніх подякувати Богові за дар материнства, зокрема за дар людству постаті Пресвятої Богородиці: "Особливу пошану віддаємо ми сьогодні нашій Небесній Матері, Пресвятій Богородиці, адже вона допомагає нам протягом усього нашого життя, а тому наша вдячність для неї повинна бути постійною". Відтак єпископ привітав з Днем Матері усіх матерів.

Подаючи коментар на євангельське читання, владика Ярослав зауважив: "Йосиф з Ариматеї і Никодим, які поховали Ісуса, були членами синедріону, але одночасно були вони й таємними учнями Христа. Вважається, що вони або не прийшли на засідання синедріону, який допитував Ісуса і обвинуватив Його, або були там, але боялися заступитися за Ісуса. Подумаймо, якою важливою у той момент була б для Ісуса підтримка цих двох осіб! Але Йосиф і Никодим боялися, тому й втекли або промовчали. Лише після смерті Ісуса вони подбали про гріб і саван для Нього як царя. Запитаймо себе, як часто ми уділяємо нашим ближнім увагу лише після смерті? Але ж одна квітка за життя вар тісніша від усіх вінків квітів, які приходять з усього світу вже мертвій людині! Навіть єдине слово підтримки і любові варте усіх панегіриків у світі після смерті!" (Див. повний текст проповіді).

grushiv-2Після завершення Літургії архиєрей зачитав декрет владики Юліяна (Вороновського), яким другу неділю травня на території Самбірсько-Дрогобицької єпархії проголошено днем почитання Грушівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. У цей день у всіх храмах єпархії відбуватиметься виставлення копій цієї ікони. Перед ними вірні молитимуться молебен до Грушівської ікони.

Владика також склав подяку пароху храму прот. Зеновію Майкуту та жертводавцям, які своєю молитвою та працею долучаються до розвитку паломницького місця у Грушеві.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії