У Дрогобичі розпочалась конференція «Перспективи розвитку української ікони в ХХІ столітті. Богослов’я і пошук образу»

31 травня 2011
Друк
31 травня у м. Дрогобичі розпочалась дводенна наукова конференція «Перспективи розвитку української ікони в ХХІ столітті. Богослов'я і пошук образу». Організатором конференції є Комісія з питань церковного мистецтва Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ та Дрогобицький осередок Українського Наукового Богословського Товариства. Участь у конференції беруть богослови,представники сучасних іконописних шкіл УГКЦ, мистецтвознавці, представники церковних та світських навчальних закладів. Як зазначають організатори конференції, її мета – окреслити провідні риси української іконографічної традиції та подати напрямки її розвитку в майбутньому.

Перший день конференції відбувся у конференц-залі Дрогобицької духовної семінарії. Учасників привітав владика Ярослав (Приріз), Голова Богословського Відділу Патріаршої Курії і єпископ-коад'ютор Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ. «Ікона – це не просто мистецький твір, не просто атрибут нашої історії і культури, це навіть не просто предмет культу. Це – важлива богословська реальність,» - наголосив єпископ. «Через неї, через особу, котра на ній зображена; через сюжет, який вона осмислює; через фарби і техніку, котрі вона вживає, - ми віруючим оком споглядаємо Лик Христа, Сина Божого і Відкупителя людського роду». Владика побажав учасникам конференції творчої співпраці на шляху закорінення у світі традицій українського іконопису. (Див. повний текст звернення єпископа до учасників конференції).

1 червня конференція продовжить свою роботу у м. Трускавці в приміщенні колишнього Єпархіального управління Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ.

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії