Блаженніший Любомир під час богословського семінару у Дрогобичі: "Щоб провадити людину до Бога, священик сам повинен мати у собі Духа Божого" [фото]

20 липня 2011
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Блаженніший Любомир (Гузар) ділиться думками про пережиття тайни священства
19 липня у Дрогобичі розпочався навчальний семінар для священиків Самбірсько-Дрогобицької єпархії на тему "Воцерковлення - життя Таїнствами Церкви «Свята Тайна Священства»". Для участі в богословському семінарі прибули понад 250 священиків з 20-ти деканатів єпархії. Упродовж трьох днів 7 доповідачів висвітлюють з різних ракурсів тему тайни священства.

"Сьогодні до нас промовлятиме наш духовний батько, який у нелегкі часи провадив нашу Церкву і, немов біблійний пророк, увів її в землю обітовану", - зазначив владика Ярослав (Приріз), представляючи 20 серпня надзвичайного доповідача семінару - Блаженнішого Любомира (Гузара). У своєму вступному слові Блаженніший зауважив, що спробує коротко висвітлити основні риси священика як духовного отця; решту ж часу присвятить запитанням від священиків.

"Духовний отець має навчати своїх духовних дітей розв'язувати життєві труднощі не згідно з критеріями світу, але згідно з Божими законами", - підкреслив Блаженніший, вказуючи на особливість служіння духовного отця. Продовжуючи попередню думку, колишній Глава УГКЦ додав: "Щоб провадити людину до Бога, священик сам повинен мати у собі Духа Божого". Священнослужитель наповнюється Духом Святим через молитву та читання Святого Письма. На думку Блаженнішого, священикові варто щодня присвячувати читанню Божого Слова принаймні 30 хвилин. До того ж, наприкінці дня слід робити іспит совісті, який має бути не лише каяттям за вчинені впродовж дня помилки, але й наполегливим пошуком змісту життєвих подій у світлі Божого Провидіння.

Додамо, що 19-20 серпня з доповіддями також виступили: о. д-р Мирон Бендик - "Священик як містагог", о. Іван Гаваньо - "Містагогійне служіння священика на основі церковного передання", о. Євген Станішевський - "Біблійні основи священства" та "Священик на служінні Божого Слова", о. Тарас Коберинко "Священик – духовний отець". Зазначені доповідачі накреслили богословський вимір тайни священства з огляду на Святе Письмо, святоотцівську традицію та нещодавній апостольський документ Папи Римського Венедикта XVI «Verbum Domini».

21 серпня доцент кафедри Львівського національного університету Андрій Васьків ознайомить священиків з феноменом сектантства в глобалізованому суспільстві. Завершиться семінар доповіддю о. Тараса Гарасимчука про служіння священика у світлі парафіяльного правильника.

Зазначимо, що це вже третій семінар з тематичного циклу "Воцерковлення - життя Таїнствами Церкви". У 2009 році відбувся семінар про таїнства хрещення, миропомазання та Євхаристії, доповідачем якого був архиєпископ Киріл (Василь), секретар Конгрегації Східних Церков. У 2010 році семінар на тему таїнства сповіді провів Блаженніший Святослав (Шевчук), тодішній Апостольский адміністратор Буенос-Айреської єпархії та теперішній Глава УГКЦ.

Фоторепортаж

 

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії