Владика Ярослав освятив після реставраційних робіт найдревніший храм єпархії

15 листопада 2011
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав (Приріз) під час проповіді у храмі св. Параскевії у смт. Стара Сіль
10 листопада владика Ярослав (Приріз), адміністратор Самбірсько-Дрогобицької єпархії, відвідав з пастирським візитом парафію святої Параскеви у смт. Стара Сіль, що на Старосамбірщині. Один з найдавніших храмів України, збудований у 1440 році, цьогоріч зазнав нового етапу реставрації до свого первісного вигляду. Як повідомив прот. Василь Пукій (адміністратор храму), впродовж року тривали роботи з віднови святині знадвору. Було знято стару оббивку з дощок, а дерев'яні бруси оброблено антибактеріальними засобами. Під час відновлювальних робіт священик та громада консультувались зі спеціалістами науково-реставраційного інституту «Укрзахідпроектреставрація».

Цього дня, у день пам'яті мученицької кончини св. Параскевії, згідно з літургійним звичаєм, під час Літургії прочитано євангельську розповідь про жінку-грішницю, що сльозами та пахощами намастила ноги Ісуса. Розмірковуючи на цим новозавітнім уривком, архиєрей наголосив, що подібно як жінка-грішниця омила ноги Ісуса, так і Христос згодом омив під час Тайної Вечері ноги Своїм апостолам. Тим самим Ісус показав приклад великого смирення, закликаючи й нас наслідувати Його у цьому. Наостанок, звертаючись до вірних, владика Ярослав висловив вдячність прот. Василю Пукію вірним за їх палке бажання відновити древню галицьку святиню, згідно з первісним її виглядом.

Радісну подію разом з вірними парафії розділили священики Хирівського деканату. Серед гостей були присутні також о. Микола Витівський (ректор Єпархіального катехитичного інституту), православний священнослужитель з смт. Стара Сіль, а також районний депутат, який став жертводавцем реставраційних робіт.

Нагадаємо, що минулого року громада здійснила внутрішню віднову храму. У результаті реставраційних робіт було очищено та відполіровано стіни храму зсередини. Відтак їх покрито воском за давньою технологією. Усунуто гнилі частини конструкції храму і відповідно їх замінено на нові.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії