У Єпархіальному музеї в Трускавці відкрилась фотовиставка «До світла Воскресіння крізь терни катакомб»

05 квітня 2012
Друк
Фото Тараса Шафрана
Фотовиставка
У Єпархіальному музеї м.Трускавця 4 квітня відкрилася фотовиставка «До світла Воскресіння крізь терни катакомб», присвячена 20-й річниці легалізації Української Греко-Католицької Церкви. Експозиція розроблена науковими співробітниками Інституту історії Церкви УКУ.

В її основу лягли матеріали Інституту історії Церкви Українського католицького університету, спогади очевидців та активних учасників підпілля, які було зібрано протягом 1992-2009 рр., документи та фотографії Державного Галузевого архіву Служби безпеки України, Музею історії релігії, Центру досліджень визвольного руху (Львів), приватних збірок. Експозиція висвітлює три важливих етапи УГКЦ - насильницьку ліквідацію, підпільне життя й легалізацію в 1989 році. Дев'ятнадцять банерів хронологічно представляють трагічну й водночас героїчну історію УГКЦ від 1939 до 1991 року та відображають три важливі етапи трагічної і водночас героїчної історії УГКЦ ХХ ст. — насильницьку ліквідацію, підпілля та легалізацію в 1989 р. За задумом розробників проекту матеріали фотовиставки на окремих прикладах повинні узагальнити й представити становище цілої Церкви в умовах переслідувань, розкрити форми спротиву й підпільної діяльності духовенства та мирян, методи боротьби за визнання своїх прав.

Цією виставкою Інститут історії Церкви прагне висловити подяку усім відомим і невідомим мученикам та ісповідникам віри, які своїм життєвим подвигом спричинились до того, щоб Українська Греко-Католицька Церква відродилась на українській землі оновленою та збагаченою

Побачити виставку, присвячену Українській Греко-католицькій церкві, може кожен бажаючий до 25 квітня.

Тарас ШАФРАН,
директор Єпархіального музею

Теми: Єпархіальний музей

Інші публікації за темою