У Єпархіальному музеї в Трускавці відкрилась фотовиставка «Блаженний Папа Іван Павло ІІ та Україна»

08 травня 2012
Друк
Фото
Блаженний Іван Павло ІІ
У Єпархіальному музеї м.Трускавця 8 травня 2012 року відкрилася фотовиставка «Блаженний Папа Іван Павло ІІ та Україна», присвячена 11- річниці паломництва Вселенського Архиєрея до України (2001 – 2012). Виставка підготовлена та надана до експонування Інститутом історії Церкви Українського Католицького Університету.

На восьми банерах працівники ІІЦ спробували узагальнити головні аспекти взаємин Римського Престолу в час понтифікату Івана Павла ІІ та УГКЦ як в Україні, так і на поселеннях.

Кожен банер є тематичним і через світлини, документи, уривки з промов та звернень Папи, а також коментарі українських духовних і світських осіб представляє контакти Римського Архиєрея з греко-католиками та українцями на загал. Автори виставки зосередили свою увагу на наступних темах, а саме, проблематиці взаємин Івана Павла ІІ і української діаспори від початку його понтифікату в 1978 р. (окремий банер присвячений патріархові Йосифові Сліпому у світлі його взаємин з Папою), також розкривається тематика святкування 1000-ліття Хрещення України-Руси (1988 р.) як в Україні, тоді ще в умовах переслідування і гонінь зі сторони радянської влади, і на поселеннях та відзначення 400-ліття від укладення Берестейської унії (1996 р.), ролі й участі Папи у виході УГКЦ з «катакомб» та її відродженні в Україні (1987-1991 рр.). І на кінець найбільшу увагу творці банерів звернули на візит Святішого Отця в Україну (2001 р.) та українську «пам'ять» в пам'ятниках, книжках та спогадах про Блаженного.

Дана фотовиставка ілюструє взаємини між Іваном Павлом ІІ і Україною протягом його понтифікату (1978 – 2005). Він сприяв виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля і вимагав від радянського керівництва легалізації УГКЦ, і завжди висловлював підтримку переслідуваній церкві.

Побачити виставку, присвячену 11- річниці паломництва Вселенського Архиєрея до України, може кожен бажаючий до кінця травня цього року.

Тарас ШАФРАН,
директор Єпархіального музею

Теми: Єпархіальний музей

Інші публікації за темою