Завершилася VII Міжнародна піша проща мігрантів і їхніх родин з Самбора до Зарваниці

16 серпня 2012
Друк
Фото прес-служби "Карітасу СДЄ"
Учасники прощі з Самбора до Зарваниці
Впродовж 10-ти днів, з 3 до 12 серпня, тривала VII Міжнародна проща мігрантів та їхніх родин з Самбора до Зарваниці, організована Благодійним Фондом «Карітас СДЄ УГКЦ» та Пасторально-місійним відділом УГКЦ. Протягом 10 днів понад 350 паломників з 15 країн світу, серед яких Чехія, Польща, Канада, Швеція, Італія, Греція, Росія, Угорщина, США, Голландія, Португалія, Англія, Казахстан, подолали 280 кілометрів, молячись за мільйони українців, які перебувають за межами рідної країни.

Нині близько 5-7 млн. громадян України працюють за кордоном нелегально. Більшість працює без необхідних документів, дозволів та контрактів, а це робить їх безправними за кордоном. Тому завданням загальнодержавної ваги є боротьба з цим явищем, підтримка і захист українських громадян за кордоном. Церква також не може залишатися осторонь цієї актуальної проблеми, адже внаслідок заробітчанства часто руйнуються сім'ї, діти залишаються без батьків, люди переживають духовний занепад, живучи на чужині за тисячі кілометрів від своїх найрідніших. Саме тому метою прощі є молитися за тих, хто зараз далеко від своїх родин, жертвувати для Бога кожну хвилину, проведену у дорозі. «Ця дорога – наш порятунок, - кажуть прочани, - вона допомагає нам набратися сили та наснаги на весь наступний рік, незважаючи на втому, біль та незручності, ми вдячні Богові за кожен крок, який наближає нас до мети».

Сьогодні з впевненістю можемо сказати, що проща є унікальною і через свою протяжність, і кількість учасників, яка зростає з року в рік. У дорогу вирушають і літні люди, і молодь, і діти. У кожного – свої намірення, прохання та подяки Богові. «Я вдячна за те, що мій батько повернувся додому після семи років заробітчанства, - розповідає Оленка. – Моя проща – подяка Господові за те, що після такої довгої розлуки ми знову маємо повноцінну люблячу родину.»

Впродовж 10 днів прочани долали шлях до Зарваниці, молячись, співаючи, працюючи в групах. Вони не брали з собою жодної їжі, адже повністю покладалися на Бога, виявляючи Йому свою довіру. І справді, всюди, де пролягав маршрут паломників, їх радо зустрічали, годували та приймали на нічліг. Боже благословення у часі прощі дарується не лише паломникам, але й тим, хто допомагає молитвою, добрим словом, відкриває двері своїх домівок та сердець, ділиться хлібом та сіллю.

12 серпня, у неділю, святою Літургією завершилася VII Міжнародна піша проща мігрантів і їхніх родин з Самбора до Зарваниці. Владика Йосиф (Мілян), який очолив Божественну Літургію, зазначив, що ця проща є однією з найдовших та найкраще організованих в Україні, тому висловив подяку прочанам, організаторам, усім тим, хто впродовж десяти днів молився за наш народ, нашу Церкву, випрошував у Бога всіх щедрот, щоб ми залишилися християнами, які живуть та працюють на своїй рідній землі та розмовляють рідною українською мовою.

Прес-служба "Карітас СДЄ"