Вірний Самбірсько-Дрогобицької єпархії захистив докторську дисертацію з канонічного права

15 листопада 2012
Друк
www.seminarija.pl
Віталій Лисняк під час захисту докторської дисертації
12 листопада 2012 року на факультеті Права, Канонічного Права і Адміністрації Люблинського Католицького Університету Івана Павла ІІ відбувся захист докторської дисертації Віталія Лесняка. Тема праці: "Вплив радянського атеїстичного виховання на здатність укладення Подружжя" була написана на катедрі Права Східних Католицьких Церков даного факультету під керуванням о. др габ. Лешка Адамовича, проф. ЛКУ, керівника катедри і директора Інституту Канонічного Права. Рецензентами праці виступили: о. др габ. Марко Сай, проф. Університету Кардинала Стефана Вишинського (Варшава), керівник катедри Церковного Карного Права даного закладу та вл. др габ. Артур Мізинський, керівник-ад'юнкт катедри Церковного Карного Права ЛКУ.

На думку рецензентів тема наукової праці містить в собі яскраву новизну, оскільки дотепер у наукових захистах дана проблематика не підіймалася. За твердженням самого докторанта проблематика атеїстичного виховання в Україні мала суттєвий вплив на передумови укладення Подружжя, а відтак і внесення позовних вимог щодо ствердження його недійсності до єпархіяльних трибуналів Української Греко-Католицької Церкви. Автор дослідив близько 347 актів справ, що були внесенні до церковного трибуналу Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ, в 15-ти з яких спостерігається зазначена причина як передумова щодо ствердження недійсності Подружжя.

Згідно одностайної думки дев'яти членів комісії щодо захисту докторської дисертації, було прийнято позитивне рішення про зарахування публічної дискусії над захистом наукової праці і внесення відповідного прохання на затвердження до Наукової Ради факультету Права, Канонічного Права і Адміністрації ЛКУ та надання Віталію Лесняку наукового титулу: Доктор правничих наук в ділянці Канонічного Права за спеціялізацією процесуальне право Східних Католицьких Церков.

Сам автор наукового дослідження є випускником Митрополичої Духовної Семінарії в Люблині у 2002 році та є вірним Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ, де впродовж довшого часу займав уряд захисника вузла в подружніх справах і викладав предмет канонічного права у Єпархіяльній Семінарії. Віталій Лесняк закінчив також маґістерсько-ліценціятську та докторантську програму з канонічного права ЛКУ і на даний момент продовжує виконувати уряд захисника вузла в подружніх справах Стрийської Єпархії УГКЦ та є докторантом Міжнародного Богословського Інституту в Трумау, що біля Відня (Австрія), де продовжує вивчати богословіє, зосереджуючись на родинній проблематиці.

Джерело: seminarija.pl