У Добромилі за участю Блаженнішого Святослава відбулись святкування з нагоди 130-ліття реформи василіянського чину [фото&аудіо]

19 листопада 2012
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Блаженніший Святослав та владика Ярослав під час Божественної Літургії у монастирському храмі, м.Добромиль
18 листопада на Чернечій горі у м. Добромилі відбулись ювілейні святкування з нагоди 130-ліття реформи василіянського чину та 400-ліття з часу заснування Добромильського монастиря св. Онуфрія.

На ювілейні святкування до Добромильського монастиря прибув Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, який у співслужінні владики Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, та владики Іринея (Білика), каноніка папської базиліки Санта Марія Маджоре, відслужив Божественну Літургію. Разом з архиєреями молились: протоархимандрит ЧСВВ – о. Генезій Віомар, протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя ЧСВВ – о. Пантелеймон Саламаха, протосинкел єпархії – о. Григорій Комар, декан Добромильський – о. Віктор Коцеміра, а також численні оо. василіяни з різних монастирів та священики з навколишніх деканатів Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Участь у ювілейних богослужіннях взяли представники влади та понад 5 тисяч вірних.

Звертаючись з пастирським словом до священнослужителів та вірних, Блаженніший Святослав зауважив, що дотик людини до Бога оздоровляє цілу її істоту. Саме це спостерігаємо у євангельській розповіді про зцілення кровоточивої жінки та воскресіня дочки Яіра. Кровоточива оздоровилась, торкнувшись краю одежі Ісуса, а 12-річне дівча повернулось до життя, коли Ісус підвів її за руку. Відтак Блаженніший Святослав наголосив, що монахи василіяни впродовж століть історії УГКЦ були тими, які допомагали вірним переживати зустріч з Богом та зберігати віру в Нього.

Після завершення Літургії о. Генезій Віомар, протоархимадрит ЧСВВ, та о. Симеон Манько, ігумен Добромильського монастиря, подякували Главі УГКЦ за душпастирський візит до Добромильської обителі, звідки 130 років тому розпочалось відродження василіянського чину. Протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя ЧСВВ – о. Пантелеймон Саламаха – вручив Блаженнішому Святославу пам'ятну ікону. Владика Ярослав (Приріз) від імені священнослужителів та вірних подякував Главі УГКЦ за душпастирські відвідини Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Відтак Блаженніший Святослав освятив на подвір'ї Добромильського монастиря пам'ятний кам'яний хрест на честь ювілейної події. Опісля у супроводі владики Ярослава та о. Григорія Комара Глава УГКЦ відвідав парафію св. Андрія Первозванного м. Добромиля та парафію Різдва Пресвятої Богородиці м. Хирова, де зустрівся з священиками та вірними Добромильського та Хирівського деканатів.

Історична довідка

Перша історична згадка про Добромильський монастир св. Онуфрія сягає 1613 року. Приблизно в цей час на узбіччі Чернечої гори, недалеко від нинішньої мурованої церкви, було розпочато будівництво дерев'яної церкви св. Миколая і двох монастирських келій для монахів, які прибули із Святоюрського монастиря зі Львова. Впродовж 1640—1653 рр. було збудовано другу дерев'яну церкву св. Іллі на тому місці, де тепер знаходиться монастирський цвинтар.

Ці дві дерев'яні церкви не збереглись до нашого часу: церкву св. Миколая було розібрано у 1705 році через активний зсув ґрунту, а церкву св. Іллі було продано в 1772 році до Перекопаня під Перемишлем після будівництва нової мурованої церкви.

У ХІХ ст. через низку суспільно-політичні обставин Василіянський Чин опинився в кризовій ситуації. Тому, було прийнято рішення щодо реформування чину і новіціяту, до цього процесу були долучені отці єзуїти. Проведена ними у 1882 році так звана Добромильська реформа мала вирішальний вплив на подальший розвиток Чину.

Принципи реформи, викладені в Апостольському листі Лева ХІІІЮ полягали в віднові монашої дисципліни передусім Св. Отець говорить про про вступників які можуть бути як греко- і римо-католиками, «правість і здібність яких доказана... автентичними свідоцтвами про їх життя й обичаї та свідоцтвами обидвох єпископів-ординаріїв, так місця народження як і місця за мешкання, а крім того доказом піврічної проби, щодо правости і постійносі волі, що зложили в монастирськім замкнені ще перед тим як прийняли чернечий одяг».

У 1883 році в Добромильському монастирі розпочав своє монаше життя майбутній митрополит Андрей (Шептицький). Після закінчення новіціяту Андрей Шептицький був до 1889 році магістром новиків цього монастиря.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

АУДІО - Проповідь Блаженнішого Святослава у Добромильському монастирі

Теми: Блаженніший Святослав, Добромильський деканат

Інші публікації за темою