У Дрогобичі відкрито другу частину меморіалу "Тюрма на Стрийській" [фото&відео]

26 червня 2013
Друк
Фото прес-служби СДЄ
25 червня у Дрогобичі відбулося відкриття другої частини меморіального комплексу пам'яті жертв комуністичного тоталітарного режиму 1939-1941 – музею «Тюрма на Стрийській».

Чин освячення та поминальне богослужіння здійснили владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, владика Богдан (Дзюрах) – секретар Синоду єпископів УГКЦ, почесний гість – високопреосвященний Томас Едвард Ґалліксон, Апостольський нунцій, греко-католицьке та православне духовенство.

Під час поминального слова владика Богдан (Дзюрах), що на цьому місці є щось більше, ніж музей: "Це місце, де буде зберігатись жива пам'ять - пам'ять нашого народу про ті великі страждання, які він мусів перенести у зовсім недалекому минулому". Меморіал "Тюрма на Стрийській" пригадуватиме усім тих, хто загинув тут, та їх вірність Богові, Церкві, вірі батьківській і рідній землі. "Тут зберігатиметься живою їхня любов, яку навіть жахлива смерть не змогла знищити", - додав Секретар Синоду єпископів УГКЦ.

Історичний екскурс у минуле Дрогобицької тюрми здійснила Марія Головкевич, старший працівник музею "Дрогобиччина".

Відтак усі присутні оглянули музейну експозицію, розміщену у двох залах – камерах колишньої катівні, в одному з них – криниця-могила, куди скидали закатованих, деколи ще живих в'язнів. Експонати відтворюють комуно-московський терор та репресій на західно-українських землях. Головні історичні акценти зроблено на Дрогобицьку область. Перед присутніми постають картини московської окупації та встановлення радянської влади на Дрогобиччині, створення області, історія тюрми та репресій НКВД-НКГБ, фотомартиролог жертв НКВД-НКГБ. З особливим хвилюванням переглядали люди особисті речі закатованих. Значне місце в музеї відведено документам та фотографіям, які розповідають про розкопки 486 тлінних останків жертв НКВД-НКГБ у 1989-1991 роках та захоронення їх на Полі Скорботи у Дрогобичі 14 липня 1991 року.

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ВІДЕО

Автор - Олег БІСИК

Слово владики Богдана (Дзюраха)

 

Доповідь Марії Головкевич

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Богдан (Дзюрах), протосинкел, Дрогобицький деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою