Владика Ярослав на празник Успення у Самборі: "Марія є для нас та усієї Церкви учителькою віри, світильником, який веде нас до Її сина Ісуса Христа" [фото]

30 серпня 2013
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Святкове богослужіння у Самборі
27-28 серпня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці м. Самбора відбулося урочисте паломництво до Чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. Празник Успення Пресвятої Богородиці з давніх-давен по-особливому вшановується жителями міста. Згідно з історичними свідченнями, на місці теперішньої церкви Різдва Пресвятої Богородиці колись стояв дерев'яний Свято-Успенський храм.

Напередодні празника, 27 серпня, у храмі духовенство та вірні спільно помолились святкову вечірню з литією, під час якої відбувся обряд виставлення плащаниці із зображенням Пресвятої Богородиці. Опісля у церкві вірні молились Акафіст до Богородиці, прославленій у Самбірській чудотворній іконі.

Опівночі молодь парафії, очолювана о. Тарасом Рисеєм, із запаленими свічками вирушила у молитовну ходу вулицями міста. Після завершення ходи під час нічних чувань у храмі молоді християни показали повчальне театральне дійство.

На празник Успення Пресвятої Богородиці з душпастирським візитом парафію відвідав владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. У співслужінні о. Богдана Добрянського (декана Самбірського) та священиків Самбірського деканату єпископ відслужив Божественну Літургію. За традицією, святкове богослужіння, на яке щороку збирається декілька тисяч вірних, відбулось на балконі храму перед церковною площею.

Під час проповіді, характеризуючи постать Пресвятої Богородиці, владика Ярослав зазначив: "Основою свого життя Богородиця поклала віру в Бога, прийнявши Його як Того, Хто є дорогою, правдою та життям". Свою довіру до Господа Божа Мати висловила під час Благовіщення, коли промовила до архангела Гавриїла: «Ось, я Господня слугиня» (Лк. 1, 38). На переконання проповідника віра Марії в Богочоловіка - її Сина - "від самого початку не ґрунтувалась на чудесах, але на цілковитому довір'ї Богу, Його Волі, і Його Слову, яке цю Волю об'являє". Саме тому Богородиця є для вірних Церкви учителькою віри, світильником, який вказує дорогу до Христа (див. повний текст проповіді владики).

Після завершення Літургії єпископ привітав самбірчан зі святом та побажав, щоб божественна благодать торкнулась кожного вірного і наповнила відчуттям близькості Христа та Його Небесного Царства. Від імені духовенства та парафіян подяку архиєреві за молитовну присутність на святі склав настоятель парафії о. Богдан Добрянський.

Додамо, що у храмі Різдва Пресвятої Богородиці м. Самбора зберігається Чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, яку Господь прославив чудами на початку ХVIII ст. Поруч з іконою, яка тепер знаходиться над лівим бічним престолом, зберігаються численні дари, які вірні приносили на знак оздоровлення від своїх недуг. Як повідомив о. Богдан Добрянський, по сьогоднішній день вірні звертаються зі до священиків, що засвідчити вислухання Своїх молитов Богом через посередництво Самбірської чудотворної ікони.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Самбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою