Медпрацівники Самбірсько-Дрогобицької єпархії взяли участь у Всеукраїнській прощі

03 жовтня 2013
Друк
Фото Петра ОРИЩИЧА
Учасники паломництва
«Моє милосердя змінює все» − під таким гаслом 28 вересня проходила перша Всеукраїнська проща медичних працівників до храму Святого Пантелеймона, що у с. Шевченкове на Івано-Франківщині. Паломництво відбулося з благословення архієпископа і митрополита Івано-Франківського УГКЦ Володимира (Війтишина) та ініціативи комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров'я.

Взяти участь у цій прощі виявили бажання також і медичні працівники з Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ з міст Старого Самбору, Самбору і Дрогобича. Після спільної молитви біля центральної лікарні у м. Самбір, о. Тарас Рисей поблагословив усіх учасників прощі на дорогу і ми добре вмістившись в автобус, вирушили до храму Святого Пантелеймона. У дорозі о. Тарас намагався через короткі духовні науки-настанови донести до всіх присутніх значення терміну «проща», як повинна людина себе вести під час прощі, яке значення має проща в житті християнина та ін. Крім цього ми спільно молились вервицю, співали Ісусову молитву та різні пісні релігійного характеру.

Прибувши у с. Шевченкове, ми зареєструвались і розпочали своє паломництво з архієрейської Божественною літургії, яку очолив Преосвященний владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ. Виголошуючи проповідь, владика Тарас звернувся до всіх медичних працівників, які взяли участь у прощі і подав їм приклад служіння цілителя влкмч. Пантелеймона. Крім цього владика роздумував над чеснотою милосердя і закликав прочан здійснювати його постійно в житті. Бо «Милосердя – це є здійснення найвищої соціальної справедливості, тому то милосердя міняє світ, бо приносить радість, приносить свідомість присутності Живого Бога». Крім цього єпископ наголосив усім, що тільки «від вас, очікують ті, хто спішить до вас, цієї радості. То не означає, що маєте усунути з життя біль, страждання чи усунути смерть. Але, як то важливо, передовсім принести людині дар радості, що розділяєте її біль і страждання, дух солідарності, дух людської доброти, дух людського благородства».

В душі людини, як і у храмі завжди може перебувати Бог. Щоб кожної хвилини відчувати Його присутність, миряни приступали до Тайни Святої Сповіді і причащалися живим Христом у Святому Причастії. Яка велика радість перебувати з Христом і у Христі!

Після цього вже традиційно відбувалось посвячення води і окроплення нею всіх прочан, які прибули з різних куточків цілої України. Опісля трошка перепочивши і випивши гарячого чаю або кави всі присутні мали змогу долучитись до навчальної програми прощі на духовно-етичні теми пов'язані зі сферою діяльності медичного працівника. Яка розпочалась зі вступного і привітального слова о. д-р Андрій Логіна (голови Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров'я). До слова-доповіді був запрошений о. д-р. Іван Січкарик. Роздумуючи над темою «Біблійне розуміння хвороби», отець наголосив, що «хвороби не щезнуть з нашого життя, але Царство Небесне, яке є вже тепер почалося через прихід Христа на землю має силу подолати ці хвороби, в Царстві Небесному людина вже не буде хворіти. Вона буде остаточно з'єднана з Господом Богом...»

Питання «Значення Святих Тайн для хворого» розглядали: о. д-р Володимир Лось та Клавдія Наваріні, яка у звоєму зверненні наголосила, що «бути лікарем, це не просто виконувати певну роботу, а найперше виконувати певну місію... Ви не техніки, які ремонтуєте тіла. Ви не є радниками, які просто готові порадити заради грошей. Також ви не є з тих могутніх, які керують життям і смертю, а ви слуги життя, яке кожному дарує Господь. Лікуючи якусь окрему частину, ви повинні пам'ятати про цілісність цілого тіла, бо існує солідарність між частинами і органами тіла, між тілом і розумом, тою психікою... Знаходячись перед тілом, ви ніколи не знайдете тільки тіла, а знайдете найперше особу, бо тіло відкриває нам особу, яка є духом і тілом з'єднана. І тому ви знаходитесь перед таїнством людини, якого не завжди можете побачити коли служите хворому. Коли католицький лікар знаходить хвору людину, він знаходить самого Христа, який є присутній у ближніх і особливий спосіб у ближніх, які страждають. Тому вважаю, щоб бути до глибини добрими лікарями, потрібно дивитись на лице хворого, як на лице Христа. І тоді відчуєте присутність Христа через своє покликання, служачи правді...»

До слова також був запрошений о. д-р Ігор Бойко, який розглянув питання «гідності людського життя» на основі з-х прикладів з життя людей, з якими стикнувся. Послухавши доповідь о. Ігора, мудрість, глибокі знання, досвід цієї людини вразив кожного, хто був присутній і заставило задуматись над цінністю людського життя.
Зараз є багато людей, які у своїй професійній діяльності щодня стикаються з питаннями етичного, морального чи біоетичного характеру, а тому потребують фахових знань, щоб могти правильно й компетентно приймати рішення. Особливо це стосується лікарів, які працюють у сфері пренатальної діагностики, лікарів-генетиків, акушерів, трансплантологів, медсестер, юристів, психологів, медичних капеланів. І знайти відповіді на питання, які турбують майже кожного медика можна була під час роботи в групах, яку проводили модератори.

Завершилась проща спільним молебенем до влкмч. Пантелеймона та благословення на дорогу.

Варто зазначити, що на прощі крім медичного персоналу були присутні також і медичні капелани, діяльність яких є не менш важлива ніж лікаря. Адже саме капелани допомагають у момент безвихідної ситуації вселити надію хворій людині, надають їм моральну і духовну підтримку. Показують цю надію на Бога капелан і пояснити, що в першу чергу, Бог бажає зцілити й урятувати душу людини, а потім тіло. важкохворий після такого спілкування відчуває полегшення фізичного болю і легкість на душі.
Проведення прощі пов'язана з тим, що у сучасному динамічному світі звиклі для нас поняття поняття як «здоров'я», «допомога хворому», «хвороба», а відтак і зміст праці медичного працівника набувають нових рис і ширшого значення. Звідси постає реальна потреба поглянути на добре знайомі усім поняття і відкрити їх зміст у сучасному світі.

Підготувала Лілія Левицька

Теми: Комісія у справах душпастирства охорони здоров’я, проща

Інші публікації за темою