У Дережичах на Дрогобиччині освячено розпис святилища храму [фото]

31 жовтня 2013
Друк
Освячення розпису храму Пресвятої Трійці у с. Дережичі
27 жовтня у свято преподобної Параскевії відбулося освячення ікон розпису святилища храму Пресвятої Трійці в Дережичах поблизу Дрогобича, а також заснування в парафії осередку молодіжної організації «Українська молодь – Христові».

Урочисту Літургію з нагоди престольного празника відслужив о. Григорій Комар (протосинкел єпархії) у спіслужінні о. Романа Василіва (декана Бориславського), о. Ігора Шведа (адміністратора парафії), о. Михайла Олійника (сотрудника парафії) та священиків Бориславського, Дрогобицького, Лішнянського, Самбірського деканатів. Перед початком богослужіння відбулось освячення розпису святилища церкви, яку було освячено три роки тому.

Зазначимо, що перед початком іконописних робіт була випрацювана богословська програма розпису. Ідеєю розпису храму Пресвятої Трійці с. Дережичі є образне втілення Символу віри. На центральному місці в розписі святилища – ікона Пресвятої Трійці, відтворена в традиції Східної Церкви – у вигляді трьох ангелів. Навколо вітража з чашею символічний стіл, за яким – Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий. Жестами ангели запрошують до співпричастя вірних, а середній благословляє. Пресвята Трійця є зразком та іконою Церкви, члени якої, перебуваючи в любові, творять єдність.

У вертикальному вимірі розпису – Софія Премудрість Божа, Трійця, Христос, що дає Євхаристію і горне сідалище. Ця лінія розпису безпосередньо відноситься до другої Особи Божої Ісуса Христа. Алегорична постать Софія Премудрість Божа ідентифікується з Другою Особою Божою, яка є перед віками ще не воплочена, що «збудувала собі дім» і якою все твориться, Логос – Слово Боже. Ікона Софії-Премудрості Божої є аналогом ікони с. Бусовиська самбірської іконописної школи 16 ст. і не має аналогів у провізантійській традиції.

Нижче по розпису Слово Боже себе об’являє як один із Трійці. Ще нижче – Він – воплочений Богочоловік, який дає себе у вигляді Євхаристії – своїх Тіла і Крові. В цокольному ярусі – уготований престіл Бога, що очікує другого пришестя. Він є одночасно горнім сідалищем, на якому сидить єпископ, котрий є іконою Отця в любові та іконою Сина в служінні і жертві.

Горизонтальні ряди розпису відображають ідею літургійної жертви. У верхньому ярусі небесних сил, які оточують Софію символічно зображено хресну жертву Христа (ангели тримають знаряддя страстей). На двох бічних стінах подано прообрази літургійної жертви – сюжети старозавітніх жертвоприношень Авеля, Ноя, Авраама і Гедеона. Ці сюжети ілюструють молитву з Літургії Василія Великого: «Споглянь на нас, Боже, і подивися на цю службу, і прийми її, як прийняв єси Авелеві дари, Ноєві жертви, Авраамові священства, Самуїлові мирні приноси…».

В апсиді зображено сцену причастя апостолів – безкровну літургійну жертву. Серед них найближче до Христа – верховні апостоли Петро і Павло, потім євангелісти, за ними Андрій, апостол Русі, та інші учні Спасителя. В нижньому ярусі представлено «Літургію Святих отців» навколо престолу, звернутих до горного місця-«Престолу уготованого». Серед них отці, яких згадуємо в Проскомидії: Йоан Золотоустий, Василій Великий, Григорій Двоєслов (творці літургій), Григорій Богослов, Атанасій і Кирило, Священомученик Йосафат Кунцевич, Климентій та Іван-Павло папи римські, які мають відношення до України та українські святі єпископи ХХ ст., серед яких митрополит Андрей Шептицький і патріарх Йосиф Сліпий, проголошення яких Церквою очікуємо. Творчо переосмислено давню тематику та подано сучасне трактування з новими богословськими підходами і сюжетами. Вдале опрацювання композиційних рішень дозволяють у насиченій тематиці візуально виділяти окремі сюжети що допомагає зосереджувати увагу на богословському змісті богослужіння.

Після завершення богослуження о. Григорій Комар подякував священикам, громаді та майстрам-іконописцям за гарний розпис святилища храму в традиціях КИївської Русі. Протосинкел відзначив, що дережицький храм стане перлиною церковного мистецтва та зразком для інших новозбудованих храмів єпархії.

Додамо, що розписи виконали іконописці Тетяна Скоромна, Максим Рябчун, Вікторія Штик, Софія Дорошенко, Василь Хабаль, Софія Білик та о. Михайло Олійник (викладачі та студенти факультету церковного мистецтва Дрогобицького інституту Пр. Трійці та Львівської академії мистецтв) під керівництвом членів єпархіальної Комісії церковного мистецтва і викладачів факультету о. Михайла Олійника, Тетяни Скоромної та адміністратора парафії о. прот. Ігоря Шведа.

Ще однією подією, яка відбулася в цей день було створення ще одного нового осередку молодіжної  громадської організації УМХ в с. Дережичі.  33 юних дережичан присягнули на вірність Христові та Його Церкві, пообіцяли провадити своє життя згідно з Христовим Євангелієм. Чин посвяти в УМХ здійснив протосинкел єпархії о. прот. Григорій Комар. Хустки (один з атрибутів УМХ) юнакам і дівчатам  пов’язали  о. прот. Олег Кекош, голова комісії в справах молоді  СДЄ;  о. Тарас Рисей, духівник Самбірського осередку УМХ та духівник новоствореного Дережицького осередку о. Михайло Олійник, який після  пов’язання хусток привітав молодь з таким важливим кроком в їхньому житті. На завершення, юні УМХ-істи виконали гімн Дережицького УМХ, створений головою осередку Іваном Височанським та його заступником Романом Масляком. 

Першим серйозним представленням, організованим Дережицькими УМХ-істами стане Вечір пам'яті – молитва за прославу Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького, засновника та покровителя УМХ. Захід приурочено і до 80-ліття першого З’їзду молоді, який Митрополит Андрей Шептицький скликав 1933 р. у Львові. Вечір пам׳яті, на який УМХ-істи запрошують усіх бажаючих, відбудеться 3 листопада о. 17.00  у Дережицькому храмі.

За повідомленням парафії
с. Дережичі 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Бориславський деканат

Інші публікації за темою