У м. Сколе вшанували пам'ять о. Михайла Мосори [фото]

23 листопада 2013
Друк
Портрет
о. Михайло Мосора
21 листопада в день святого Архистратига Михаїла в приміщенні актової зали Сколівської академічної гімназії за участю священиків та парафіян проведено вшанування пам’яті багатолітнього пароха (1905-1948 рр.) м.Сколе о.Михайла Мосори, декана Сколівського.

Чин вшанування розпочався панахидою блаженної пам’яті о.Михайла, яку відслужили о. прот. Василь Чудійович та о. Юрій Хамуляк. Студент Дрогобицької Духовної Семінарії бр. Роман Назар від учасників вечора поклав квіти до могили о.Михайла Мосори та запалив свічку пам’яті .

Присутні з увагою вислухали доповідь «Михайло Мосора – греко-католицький священик, організатор духовного, громадського та освітньо-культурного життя на Сколівщині», яку виголосив о.Юрій Хамуляк.

Учні академічної гімназії під керівництвом учителя Ярослава Дольного виконали низку духовних пісень.

Про релігійно-духовну та художньо-публіцистичну творчість о.Мосори – гідного продовжувача творчих традицій священиків УГКЦ – розповів Теодор Витвицький, голова Сколівського районного науково-культурологічного товариства «Бойківщина». Доповідач відзначив, що завдяки діяльності наших священиків, інтелігенції Галичина пережила в 30-х роках Золоте Відродження.

  Присутні мали змогу переглянути раритетні світлини про подвижницьке життя та діяльність о.Михайла Мосори, його родини. Коментував світлини пошуковець, успішний краєзнавець  Ігор Чудійович.

Збагатили вечір пам’яті спогади мешканців міста, які пам’ятають о. Михайла Мосору.

Вечір не минув безслідно. Деякі із очевидців діяльності о. Михайла виявили бажання далі «по зернині» записати відомості про його плідну священичу діяльність і запропонували на честь о.Михайла Мосори встановити пам’ятну дошку на приміщенні колишньої «Просвіти» та «Сирітського захисту» ім. митрополита Андрея Шептицького, яке збудував о. Михайло Мосора.

За повідомленням
парафії св. Пантелеймона м. Сколе

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Сколівський деканат

Інші публікації за темою