Дрогобиччина, Самбірщина, Старосамбірщина та Сколівщина прощались з Героями Майдану

24 лютого 2014
Друк
Ілюстрація
22-23 лютого духовенство та вірні Самбірсько-Дрогобицької єпархії прощались з новітніми Героями України, які полягли 20 лютого 2014 року Божого на Київському Майдані.

23 лютого лютого у Старому Самборі відбулось прощання з одним з героїв "небесної сотні" – БОГДАНОМ СОЛЬЧАНИКОМ. Похоронну відправу очолив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні 50 священиків. Провести в останню земну дорогу колишнього викладача Українського католицького університету – Богдана Сольчаника – прийшли близько 8 тисяч людей.

"Богдан став справжнім сином нашого Небесного Отця, адже своїм подвигом сповнив Христові слова: «Ніхто не спроможний любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає»", - сказав владика Ярослав під час поминального слова, висловлюючи співчуття родині та близьким загиблого. Звертаючись до присутніх, архиєрей наголосив: "Маємо зробити все, щоб жертовний подвиг наших співбратів, їх кров і смерть не були даремними. Український народ має пам’ятати про цих Героїв і виправляти своє життя, позбавляючись того, що нас прив’язує до старого способу життя, до того способу поведінки, який привів до трагічних подій на Майдані. Це – наш компроміс зі злом, коли ми чинили його, виправдовуючись, що всі так чинять. Це – несправедливість, яку ми чинимо чи яку допускаємо у наших словах чи вчинках. Це – наша байдужість, коли ми промовчали там, де треба було щось сказати, і нічого не робили там, де треба було щось робити" (Див. повний текст співчуття).

Світлини Лілії Левицької

22 лютого у с. Летня на Дрогобиччині відбувся похорон БОГДАНА ВАЙДИ. Участь похоронних відправах взяли 15 священиків та кілька тисяч вірних. Труну з загиблим несли побратими однієї з сотень Самооборони Майдану. "Він загинув, щоб ні ти, ні я, не стали рабами", - сказав під час поминального слова о. Олексій Дем'яновський.

23 лютого близько 10 тисяч людей прощались у м. Сколе з 31-річним ОЛЕГОМ УШНЕВИЧЕМ, уродженцем м. Дрогобича. "Він помер, що кожен з нас змінився: і священики, і чиновники, і звичайні люди", - зазначив під проповіді о. Тарас Гарасимчук (канцлер Самбірсько-Дрогобицької єпархії). Сотня "Лева" пронесла тіло Олега вулицями Сколе під супровід скорботних пісень. Люди ридали, не приховуючи сліз. Сигналами останню шану Героя України віддавали потяги і автомобілі, які проїжджали трасою Київ-Чоп.

23 лютого у с. Вороблевичі на Дрогобиччині прощалися із убитим на Майдані у Києві ЙОСИПОМ ШИЛІНГОМ. Віддати шану новітньому Герою України прибуло приблизно 5 тисяч людей. Серед них – родина і побратими загиблого, священики, представники Майдану і Автомайдану, політичних і громадських організацій, депутати, урядовці. 

23 лютого у м. Рудки на Самбірщині понад 30 священиків та 10 тисяч людей прощалися з Героєм Євромайдану 28-річним ВОЛОДИМИРОМ ЖЕРЕБНИМ, викладачем Вишнянського аграрного коледжу. Учасники похоронної процесії вигукували «Герой!», «Слава героям!», «Герої не вмирають!», а на тротуарах молоді хлопці та дівчата тримали плакати «Ти наш Герой», «Дякуємо за врятовану Україну».

Теми: Герої Майдану, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою