Владика Ярослав до учасниць спільнот "Матері в молитві": "Справжнє поклоніння Богові означає віддати себе в руки Божого провидіння" [фото]

04 серпня 2014
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав звертається зі словом до учасниць з'їзду
2 серпня, у день св. пророка Іллі, у м. Дрогобичі відбувся 8-й Єпархіальний з’їзд спільнот "Матері в молитві". З цієї нагоди владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні єпархіального духовенства відслужив Божественну Літургію у храмі Воскресіння Христового. Участь у богослужінні взяли 1500 членкинь спільнот "Матері в молитві" з 20-ти деканатів Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

"Християнство не є релігією страху, але довіри та любові до Отця, який нас любить, тому сьогодні надзвичайно важливим є повернути до серця людини, святість і свідомість Бога", - з такими словами звернувся владика Ярослав до учасниць з’їзду. За словами проповідник, дорогу до Бога людина віднаходить через молитву. Вона є зустріччю з живою Особою, з Яку ми слухаємо та з Якою спілкуємось. Посередництвом молитви Бог потішає людину посеред життєвих буревіїв.

Згадуючи постать пророка Іллі, владика Ярослав зауважив: "Ілля був сильний духом та вірою". Згідно зі стародавнім переданням, про яке згадує св. Епіфаній Кіпрський, під час народження Іллі батько його побачив дивне видіння: мужі в сліпучо-білій одежі (ангели) сповивали дитя вогнем. Цим знаком Бог засвідчив, що у майбутньому це дитя сповнюватиме особливе Боже служіння.

Відтак єпископ пригадав вірним чудо, яке Господь здійснив через Іллю на горі Кармель. У часи пророка ізраїльтяни часто поєднували віру в одного Бога з культом Ваала. Щоб викрити облудність такого наставлення, пророк збирає народ на горі Кармель і ставить перед необхідністю зробити вибір: «Коли Господь є Бог, ходіть за ним; коли ж це Ваал – ходіть за ним». Але він не залишає люд самим в такій відповідальній хвилині. Щоб знайти істину, він пропонує, щоб жерці Ваала приготували жертву, і щоб молилися за те, щоб зійшов вогонь і її спалив. Лжепророки Ваала починають танцювати, викрикувати, калічити свої тіла. Вони покликаються на самих себе і на свої здібності, щоб змусити свого божка дати їм відповідь. Таким чином, об’являється облудна дійсність ідола: людина його уявляє як щось, чим вона володіє, чим можна покерувати власними силами, замість того, щоб відкривати людське серце на Іншого, на визволяючи стосунки, що дозволяють вийти з тісного простору власного егоїзму до виміру любові та взаємного дару, поклоніння ідолові закриває людину в виключному та безнадійному шуканні себе самої.

Натомість іншою є поведінка пророка Іллі. "Він закликає народ наблизитися, вчиняючи його учасником своєї молитви", - зауважив владика Ярослав. Ілля просить, щоб об’явилася Господня істина, і щоб Господь втрутився, щоб навернути Свій народ, щоб він пізнав, Ким насправді є його Бог та зробив остаточний вибір. Ілля, своїм заступництвом, просить у Бога те, що Сам Бог прагне зробити, об’явитися у повноті Свого милосердя, вірним своїй дійсності буття Господом життя, Який прощай, навертає, перемінює. Згадана біблійна подія закінчилася тим, що з неба зійшов вогонь, який спалив жертву Іллі. Тепер народ вже не має сумнівів, бо «Боже милосердя вийшло назустріч його слабкості».

На думку проповідника, особливу загрозу для християн сьогодні становлять різні форми нігілізму, тоталітарні ідеології, які є сучасними проявами ідолопоклонства. Близько півроку український народ провадить боротьбу з агресором. "Це боротьба добра зі злом, світла над темрявою, гідності над рабством", - наголосив владика Ярослав. Архиєрей закликав учасниць спільнот "Матері в молитві" завжди молитись до Бога за мир та швидке завершення війни на Україні.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав "Матерів у молитві" з 10-літнім ювілеєм з дня заснування першої спільноти на території Самбірсько-Дрогобицької єпархії та вручив привітальну грамоту Надії Худзей, яка є єпархіальним координатором "Матерів у молитві".

Відтак владика Ярослав представив новопризначеного єпархіального духівника для спільнот "Матері в молитві" о. Степана Угрина, який також виконує служіння духівника в Дрогобицькій духовній семінарії.

Додамо, що цьогорічний з'їзд «Матерів у молитві» є восьмим за числом. У попередні роки з'їзди відбувались у Дрогобичі, Сколе, Старому Самборі, Трускавці, Лаврові та Самборі. На території Самбірсько-Дрогобицької єпархії діє 70 парафіяльних спільнот «Матері в молитві».

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Дрогобицький деканат, Матері в молитві, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою