Владика Ярослав: "Покров Божої Матері є виразом її любові до людського роду" [фото]

16 жовтня 2014
Друк
Фото прес-служби СДЄ
14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, у м. Самборі відбулось святкування храмового празника Прокатедрального собору та 25-літнього ювілею виходу УГКЦ з підпілля. З цієї нагоди в соборі Покрова Пресвятої Богородиці відбулась Божественна Літургія, яку відслужив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні владики Григорія (Комара), єпископа-помічника, та священиків Самбірського деканату.

Під час проповіді владика Ярослав пригадав вірним зміст історичної події, яка лягла в основу свята Покрову Пресвятої Богородиці. У ХХ ст. у Константинополі, як розповідає нам церковна традиція, святий Андрій Юродивий під час молитви у храмі, піднявши очі до неба, побачив що Пресвята Богородиця, осяяна небесним світлом й оточена ангелами і сонмом святих, ступає повітрям над вірними, що молитовно благали про її заступництво перед ворогами, які напали на місто. Богородиця молилася довгий час, а потім підійшла до престолу, зняла з Себе сяюче покривало, яке носила на Пречистій Своїй голові, й розпростерла його над молільниками. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

"Жест Покрови – заступництва Пресвятої Богородиці – не є винятковий, це не далека історична подія, а щоденна реальність, яку переживають вірні християни", - наголосив проповідник. Завдяки заступництву Пресвятої Богородиці прощаються наші гріхи, лікуються наші болі і печалі. "Завдяки покрову наша слабка, немічна молитва скріплюється її заступництвом і доноситься до Божого Престолу", - додав владика Ярослав.

Наприкінці проповіді архиєрей закликав вірних скласти подяку Пресвятій Богородиці за все те, що вона вчинила для нашого народу, за всю її допомогу, яку ми самі відчули: "Ревно благаймо її, щоб Вона продовжувала милостиво заступатись за нас".

Після завершення Літургії владика Ярослав подякував о. Володимиру Коркуні, адміністратору парафії, за душпастирське служіння та нагородив хрестом з прикрасами.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Григорій (Комар), Прокатедральний собор, Самбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою