О. Богдан Прах під час презентації своє монографії в Дрогобичі: «Ця книга – пам’ятник тим священикам, які пережили воєнне лихоліття, репресії»

07 лютого 2015
Друк
о. Богдан Прах, ректор УКУ
5 лютого в конференц-залі Дрогобицької духовної семінарії відбулась презентація 2-томної монографії о. Богдана Праха "Духовенство Перемишиської єпархії та Апостольської адміністрації Лемківщини".

Відкриваючи презентацію, владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, наголосив, що дана наукова праця це добра нагода для теперішнього духовенства, як також і для семінаристів, зрозуміти образ тогочасного греко-католицького священика. Життя багатьох тодішніх греко-католицьких душпастирів є прикладом відданого служіння Богові, Церкві та своєму народові.

Д-р Олег Турій, проректор Українського католицького університету та редактор книги, розповів присутнім про життєвий шлях о. Богдана Праха. Він зазначив, що робота над книгою тривала понад 20 років. Зокрема о. Богдан Прах використав в своїй монографії архівний матеріял і численні інтерв’ю з очевидцями подій та родичами репресованих, відтворив життєвий та душпастирський шлях, мучеництво та ісповідництво віри єпископів і священиків, а також представників чернецтва.

«Ця книга – пам’ятник тим священикам, які пережили воєнне лихоліття, репресії. Робота над дослідженням була масштабною та складною. За першочергову мету поставив скласти перелік священиків, які були ув’язнені та померли під час війни. Із 1990 до 2006 року працював над тим, щоб зрозуміти загальну картину того часу. За 16 років роботи в архівах та спілкування вдалося зібрати 5 тисяч свідчень, 100 тис. архівних матеріалів», - зазначив автор книги о. Богдан Прах, ректор Українського католицького університету.

У своїй монографії ректор УКУ розшукав інформацію про вихованців Перемиської духовної семінарії в останні роки її існування. У другому томі отець Богдан опублікував великий масив документів, що висвітлюють долю духовенства й події на теренах історичної Перемиської єпархії під час особливо жорстоких переслідувань 1939-1950 рр. Серед матеріялів: витяги з кримінальних справ проти перемиських єпископів Йосафата Коциловського та Григорія Лакоти, а також проти багатьох священиків і вірних, документи парафіяльних і деканальних урядів про депортації українців та терор з боку польської влади та збройного підпілля, спогади репресованих душпастирів та їхніх рідних тощо.

Наприкінці презентації священики, семінаристи, краєзнавці поставили автору книги різноманітні питання.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Богдан Прах, Григорій (Комар), семінарія

Інші публікації за темою