Реабілітант «Назарету»: «Наркотик робив зі мною те, що хотів – він повністю заволодів мною»

07 квітня 2015
Друк
РЦ "Назарет"
В 2004 році територія колишньої військової частини представляла собою зруйновані будівлі зарослі лісом. Тут не було жодних умов для життя: ні опалення, ні води, ні електроенергії, навіть не було даху.  

Але завдяки наполегливій та натхненній роботі працівників місцевого Карітасу сьогодні тут працює реабілітаційний центр. Впродовж 10 років тут було надано допомогу із застосуванням найсучасніших методів лікування різних форм залежностей для більш як 1000 потребуючих осіб.

 

Реабілітаційний центр «Назарет» розрахований на 35 осіб. Тут надається допомога людям з алкогольною, наркотичною, азартною залежностями. З узалежненими працює високопрофесійна команда з 4 психологів, 4 консультантів і 1 духівника. Усі вони проходили спеціалізоване навчання в Польщі та отримали досвід від польських колег, де подібні центри працюють з 70-тих років.

 

Назар Ступницький розповідає про своє минуле, та про те, як знову «народився», завдячуючи «Назарету»:

 

«Я вживав  наркотики 14 років. Все почалось з марихуани в 10-11 класі. В  мене було безтурботне дитинство,  було все: забезпечена сім’я, канікули за кордоном, цікаві поїздки та весь комфорт для хорошого, достойного життя. Батьки ні в чому мені не відмовляли. Саме   ота  «життєва безтурботність» спонукала мене спробувати щось таке, чого я ще не мав чи не знав. Я не задумувався що можу бути також залежним від чогось.

 

Спочатку я вживав раз в тиждень, а вже через  місяць  я відчував, що таке наркотична залежність. Це був жахливий стан:  як  і душевний так і тілесний. Фізично мене боліло все тіло, кості, руки, коліна, ноги. Я  дуже багато разів втрачав свідомість, потрапляв в лікарню, був за крок до смерті. Хоча в той момент мені  було все байдуже,  я навіть не боявся того, що можу померти.  Наркотик робив зі мною те, що хотів – він повністю заволодів мною.

Але одного дня я  потрапив у «Назарет». Велику роль в моєму «відродженні» відіграла молитва  і Бог. Напевно тільки тут я насправді повірив у Бога і відчув зв'язок з Ним. Спільнота «Назарету» мене весь час підтримувала, тому мій розум поволі яснішав. У «Назареті» я пройшов  16 місяців реабілітації. Не все було легким, не все вдавалось одразу. Але воля і підтримки зробили диво!

 

Зараз я повністю  задоволений собою, я відповідальний,  маю зайнятість, весь час займаюсь спортом. І що важливо – допомагаю іншим подолати життєві кризи».

 

Програма допомоги узалежненим в «Назареті» базується на всесвітньо відомій програмі «12 кроків», завдяки якій реабілітанти мають можливість працювати над всіма сферами свого життя.  Також психологи проводять індивідуальні консультації та тренінги на яких учасники програми отримують необхідні їм знання для подальшого тверезого життя і розвитку. В програмі реабілітації застосовується як індивідуальна, так і групова терапія, яка несе дієвий терапевтичний ефект “допомога одного залежного іншому”.

 

Крім роботи по хворобі, учасники програми мають можливість набути важливих побутових навичок: вони самі готують їсти, прибирають, доглядають за територією, займаються сільським господарством тощо. У вихідні дні учасники програми спільно відпочивають – для цього в «Назареті» побудовані футбольне поле, спортзал, баскетбольна площадка та  домашній кінотеатр. Чотири рази в рік проводяться спільні виїзди на активний відпочинок:  терапевтичний табір в  Карпатах, паломництво, футбольні турніри.

Повідомила
Маріанна Буяк

 

Теми: назарет

Інші публікації за темою