У Старосамбірському музеї презентували картину «Український Мойсей»

18 травня 2015
Друк
Картина "Великий Мойсей"
Україна має таких визначних синів, які жили століття чи два тому, але їхня праця, їхні досягнення, їхні настанови, погляди допомагають нам і сьогодні. Однією з таких величних постатей є Андрей Шептицький – непересічна й надзвичайно актуальна постать . Адже він - яскравий приклад того, як не розгубити людяність, добро, любов і милосердя в час тяжких іспитів для України. Його ім’я стало символом духовної незламності нації.

2015 рік визнано в Україні роком Андрея Шептицького. Був він великим сином Вселенської Католицької Церкви, великим Українцем, вченим, мистецтвознавцем, покірним богомольцем і митрополитом, рівного якому не знайти. Старосамбірщина гордиться тим фактом, що свого часу з благословення Папи Лева ХІІІ Шептицький став василіянином Добромильського монастиря.

Аби віддати шану духовному провіднику українського народу на Старосамбірщині впродовж ювілейного року проводиться багато заходів, які возвеличують пам'ять і популяризують служіння цього великого українця.

У неділю, 16 травня, в історико-краєзнавчому музеї Старого Самбора відбулася дуже унікальна подія – презентація картини відомого місцевого художника та архітектора Володимира Луціва «Український Мойсей».

Відкрив свято отець-декан Старосамбірського деканату УГКЦ Михайло Николин молитвою та змістовною проповіддю про діяння митрополита Андрея. Перш, ніж надати слово для виступу авторові художнього полотна, стежками життя-служіння присутніх у залі людей повели школярі середньої школи №2 о. Станіслава Дашо. Музичні номери релігійної тематики, факти з біографії Андрея, цитати з його життя, монолог матері Андрея – Софії, які майстерно виконували діти, присутні сприймали дуже захоплено.

А у своєму виступі Володимир Луців розповів, що творячи картину, він ставив собі за мету відобразити безпосередню мудрість, осмислення, розмірковування того великого мужа, зображав образ обличчя, що передає його характер.

Синій фон художник трактує, як фон небесного Всесвіту, зірок, свічка, що горить, -це і прозріння, і просвітлення, і світло душі, світло помислів, і світло свіжих думок. А над головою Андрея зображено Ісуса, що благословляє його.

І все це, на думку митців Старосамбірщини, які у своїх виступах поділилися позитивними враженнями і дали високу оцінку художньому полотну, автору роботи вдалося. А отець Михайло Николин зазначив, що в іконописі великі очі –означають відкритість, високе чоло –мудрість, маленькі вуста –правдомовність, а довгий ніс –аскетизм. Саме такі риси у своєму служінні мав Митрополит Шептицький.

І на завершення отець-дакан висловив побажання: «Я свято вірю, що над головою Андеря буде авреоль. І робота Володимира Луціва буде не портретом, а образом, і ми будемо молитися не за Андрея, а до Святого Андрея».

Повідомила
Марія Кузьмин

Теми: Андрей (Шептицький), Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою