У прикордонній Старосамбірщини відбулися екологічні місії-2015

15 жовтня 2015
Друк
Ілюстрація
Починаючи з 20 вересня 2015 року Божого в Самбірсько-Дрогобицькій єпархії УГКЦ продовжуються екологічні місії для порятунку створіння. Цього разу їхній другий тур із цьогорічних запланованих семи турів відбувся 11 та 12 жовтня у Хирівському деканаті єпархії. Провів його єпархіальний референт Бюро УГКЦ з питань екології о. Дмитро Сенейко у деканальному храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що в м. Хирів Старосамбірського району Львівської області.

Службі Божій разом із деканом Хирівським протоієреєм Ігорем Петровичем. Під час проповіді він запропонував отцю-декану та вірним подумати над двома християнськими біблійними символами: райським деревом життя та хрестом. На думку референта, ці два символи – знак того, на що кожна людина своїм сприйманням, ставленням і користуванням природою, природними багатствами може перетворити навколишній світ – Боже створіння. Адже кожен із нас своїм ставленням до навколишнього створіння у будь-який момент свого життя може перетворити природу, світ, той клаптик його, в якому перебуває, або й значну частину природи та її багатств на плодовите дерево життя або на хресне дерево смерті, на якому страждатиме і вмиратиме людство і Божий світ створіння.
Згодом на сугубій ектенії протоієреєм Ігорем було виголошене прошення за створений Богом світ і за його гідний догляд та збереження нашими руками.
Наприкінці Літургії після «Будь, ім’я Господнє» священики по черзі молилися 4 молитви екологічного змісту – прохання до Бога за відновлення світу природи, за наше гідне християнське життя як пошану до створіння. При цьому громада вірних голосом храмового хору щоразу відповідала ствердним «Амінь».
На згадку й пам'ять про екологічні місії референт подарував громаді деканального храму світлодіодні прожектори – цінні подарунки від Бюро УГКЦ з питань екології – як один із гідних, люблячих Бога і його створіння виборів сучасного християнина.

Також цього дня о 16:00 годині відбулася екологічна зустріч з парафіянами храму, місцевою владою, кандидатами в депутати різних рівнів, мешканцями міста та регіону в міському Народному домі. Отець-декан у попередню неділю анонсував на парафії цю зустріч. Також референтом було розроблено та повішено у селі кілька плакатів-оголошень про неї з метою запросити якомога більше людей, зокрема представників інших конфесій.

Три широкі теми з дуже конкретними пропозиціями, які були запропоновані присутнім – це: «не забруднюй, не сміти», «економ водні, електричні, теплові ресурси», «використовуй сучасні економні технології». Референтом для висвітлення цих трьох широких тем була розроблена окрема мультимедійна презентація та показаний екологічний відеоролик «Через прості дії ми здатні змінити світ». Також звучали пропозиції щодо використання сучасних економних та екологічних проектів, завдяки чому можливе ефективне енергозбереження, мали місце запитання та невеличкі дискусії. Опісля кожен учасник мав можливість взяти зі собою додому різноманітні інформативні буклети від Екобюро.

Наступного дня, 12 жовтня, референт з питань екології в рамках екологічних місій відвідав загальноосвітню школу та школу-інтернат в м. Хирів. У їхніх стінах відбулася екозустріч зі студентами, дирекцією та викладачами навчальних закладів та учнями 7-11 класів. Для них референт приготував окрему мультимедійну презентацію також із показом відеоролика «Через прості дії ми здатні змінити світ». Опісля він заохотив усіх присутніх взяти участь в Всеукраїнському екологічному конкурсі «Відповідальність за створіння», який вже традиційно організовує Бюро УГКЦ з питань екології. На пам'ять про екозустріч діти та вчителі отримали екологічні закладки, наліпки, інформативні буклети, а бібліотеки шкіл – різноманітну екологічну періодику та літературу.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Теми: екологія

Інші публікації за темою