Владика Григорій під час прощі в Уневі: Терпіння можуть бути способом нашого освячення, нашого наближення до Бога, уроком християнської досконалості не лише для нас, але й для ближніх [фото]

27 травня 2017
Друк
Фото прес-служби СДЄ
21 травня в Уневі, у Свято-Успеньскій лаврі студійського уставу, відбулось паломництво. Урочисту Божественну Літургію відслужив владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, у співслужінні ієромонаха Іллі (Мамчака), ігумена лаври, та чисельного духовенства. На богослужіння зі Львова та інших кутків Львівщини прибуло кілька тисяч молоді.

Під час проповіді владика Григорій поділився роздумами над питанням, яке апостоли поставили Ісусові, коли побачили чоловіка сліпого від народження: «Учителю, хто згрішив? Він - чи батьки його, що сліпим він уродився?» (Йо. 9, 2). За словами проповідника, це питання люди неодноразово ставлять собі, коли опиняються в скрутних ситуаціях, бажаючи довідатись, чому їм доводиться терпіти якісь невигоди чи біль, або навіть втрати. "У такому випадку людина має чорно-білий образ Бога, вважаючи, що коли їй добре - це стан Божого благословення, а коли є труднощі - це наслідок Божої кари за щось", - сказав єпископ, зазначивши, що таке уявлення про Бога є далеким від істини.

Стан сліпородженого не був наслідком Божої кари, але можливістю для Бога виявити на цьому чоловіку Свої величні діла. За словами владики Григорія, доречніше, щоб християнин запитував себе не "чому я терплю", але "для чого терплю", щоб він не стільки дивився в минуле, скільки мав сміливість поглянути в майбутнє, в якому присутній Бог, що появляє Свої величні діла. "Терпіння можуть бути способом нашого освячення, нашого наближення до Бога, уроком християнської досконалості не лише для нас, але й для ближніх, котрі бачитимуть і те, як ми їх терпеливо зносимо, і як маємо внутрішню відвагу Богові за них подякувати", - сказав єпископ.

Необхідною умовою для Божого чуда є віра людини. Господь не питає сліпородженого, чи хоче він бачити, чи вірить він у те, що Христос може повернути йому зір. Часто Ісус прямо запитував людей про віру. Однак цього чоловіка Він не питає, бо той виявляє її своїми ділами: він іде вмитись в купелі силоамській, не ставлячи жодного питання "чому" чи "навіщо". Цим сліпороджений виявив глибоку довіру до слів Ісуса.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Григорій (Комар), Унівська Лавра

Інші публікації за темою