Владика Ярослав: Хрест – це вічно живий символ безконечної любові Бога до грішної людини

28 вересня 2017
Друк
Фото прес-служби СДЄ
27 вересня, у свято Воздвиження чесного і животворящого Хреста, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький,  відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Тройці м. Дрогобич.

Звертаючись до вірних, владика Ярослав зазначив, що встановленню свята Воздвиження передувало декілька важливих подій. "Даний празник пов’язаний з хрестом як символом перемоги", - сказав проповідник. Імператор Костянтин, який йшов військом, аби здобути перемогу над своїм опонентом, побачив на небі дивний знак – знак хреста – й почув слово Боже: «Цим знаком переможеш». Тоді він наказав нанести цей знак на щити своїх воїнів, і здобув перемогу над переважаючим військом супротивника. Врешті, Костянтин зрозумів, що не він переможець, а Господь, який відкрив йому знак перемоги - знак хреста. Тому згодом імператор Костянтин розпорядився, щоб до Єрусалиму вирушила експедиція на пошук Господнього Хреста. Її очолила його мати Олена. Св. Олена, віднайшла святий Хрест в Єрусалимі 326 року. На згадку про свою перемогу Костянтин збудував в Єрусалимі величний храм Воскресіння Господнього, який освячено 26 вересня 335 року, а наступного дня, 27 вересня, відбулося воздвиження віднайденого Хреста Господнього. 

«Хрест – це вічно живий символ безконечної любові Бога до грішної людини, символ цілопальної Христової жертви, символ нашого відкуплення і спасіння, символ Христової перемоги над смертю і дияволом», - наголосив проповідник. Це святе знамено завжди пригадує нам розп’ятого Господа, тому він є для джерелом любові, дорогою, яка єднає з Христом. «Сьогодні, коли ми вшановуємо це святе знамено, просімо, щоб Господь захистив нас силою Свого Чесного і Животворящого Хреста, дав силу нести свій життєвий хрест і удостоїтись життя вічного», - сказав у підсумку владика Ярослав.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою