У Старому Самборі вшанували День Соборності

30 січня 2018
Друк
Фото Марії КУЗЬМИН
День Соборності — свято, яке відзначують щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Отож, ми за рік до столітнього ювілею цієї знаменної події в нашій історії.

Як і по всій Україні, окрім, на жаль, Криму та Донбасу ( де лиш горстка патріотів про це пам’ятають), у Старому Самборі 22 січня відбулись заходи з відзначення цього свята. Говорячи про соборність, звісно прикрим є таке от виокремлення з негативним відтінком у попередньому реченні. Але,  теперішня ситуація в державі, сподіватимемось, буде короткотривалою та тимчасовою. І саме про те, що нам має щеміти серце не лише за Львів, Тернопіль чи Київ, а й за Донецьк, Севастополь та Луганськ, власне, і говорив отець декан Михайло Николин після молебню за Україну. Бо все це історично українські землі. Це наче, як мовив священик, спільна криниця, з якої черпає силу-водицю увесь народ, адже соборність – це те, що нас об’єднує. Перед присутніми у храмі Миколая у райцентрі постала доволі цікава візія: пластуни прийшли на Богослужіння з плакатами, на яких були зображені герби міст України: креатив та патріотизм воєдино, адже соборність – це те, що має гуртувати, а також  й те, що, становлячи єдине ціле, стає ключем до щасливого майбуття, бо перетворює людську спільноту в націю. А на завершення  присутні разом виконали «Боже, великий, єдиний…»  - церковний гімн України.

Опісля молебню, представники районної влади: заступник голови Старосамбірської районної ради Микола Мартич та заступник голови РДА Руслан Пупа поклали квіти біля пам’ятного хреста на центральній площі міста. А о другій годині пополудні у музичній школі Старого Самбора відбувся святковий концерт. Та передусім присутні мали змогу, завдяки старанням директора історико-краєзнавчого музею Назара Ящака, переглянути документальний фільм про соборність та шлях українців до незалежності й територіальної цілісності  під назвою «Акт Злуки: відтворення історичної правди». З вітальним словом до присутніх звернувся Орест Бонк, голова РДА та Микола Мартич. А далі колективи та сольні виконавці відділу культури подарували містянам годину високомайстерного вокалу. Тематика виступів була національно-патріотичною та, з огляду на нещодавні свята, - Різдвяною. Концерт розпочала Народна аматорська хорова капелла "Дністер" під керівництвом заслуженого працівника культури України Олега Підківки піснями «Про благодатну долю України»,  «Не плач, Рахіле» та «Засвітила в небі зірка». Заслужений артист України Володимир Коциловський виконав дві пісні: «Криниця» та «Край, мій рідний край». Святкову програму продовжив народний аматорський сімейний ансамбль «Струни серця» під керівництвом Оксани Сидір, виконавши «Різдвяну пісню». Чудову композицію «Коляда»  прозвучала у виконанні дуету Оксани Сидір та соліста гурту «Прикарпатські бескиди» Івана Котовського. Напрочуд важливу для розуміння кожного українця пісню «Я син України» заспівав Віталій Іващак. Отож, концерт видався на славу: усі, хто виступив в цей день, удостоїлись гучних оплесків, подарувавши присутнім увесь спектр своїх талантів.

День Соборності залишається важливою подією на календарі. Ми пам’ятаємо про події столітньої давнини та їх роль для подальшої історії України, розуміючи, що у єдності – наша міць, і тільки тоді ми будемо здатні здолати будь якого ворога.

Марія КУЗЬМИН

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою