У Старому Самборі відбулись заходи з нагоди сотих роковин битви під Крутами [фото]

05 лютого 2018
Друк
Фото Марії КУЗЬМИН
Бій під Крутами увійшов в історію як вияв подвижницького патріотизму, самовідданої любові до України та героїзму у втіленні національної ідеї. 29 січня 1918 року 300 юнаків виступили проти чотиритисячної армії  більшовиків,перегородивши їм дорогу до Києва.

29 січня у райцентрі заходи зі вшанування однієї з найтрагічніших сторінок нашої історії та водночас, прикладу героїзму та жертвенної любові, тріумфу самовідданості заради України, розпочались на залізничному вокзалі – не випадково, а зі символічним підтекстом, адже й події столітньої давнини мали початок свого подальшого розвою саме із залізничної станції. До нас завітали ліцеїсти Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут зі Львова. Учні Старосамбірських шкіл виконали Марш нової Української Армії (Марш українських націоналістів). Відтак, учасники заходу рушили в напрямку пам’ятного хреста поруч із центральною площею міста, де програма вшанування героїв Крут продовжилась панахидою за учасниками національно-визвольної боротьби, яку відслужили отці Михайло Николин та Іоан Білик , а відтак, виступами представників влади, покладанням квітів до хреста ліцеїстами та нашими школярами, а далі - пісенно-поетичним словом від учнівської молоді навчальних закладів Старого Самбора.

Один з ліцеїстів зачитав текст присяги ліцеїста Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут. Опісля, Микола Посівнич - голова Координаційної ради із вшанування пам’яті нагороджених Лицарів ОУН і УПА, вручив на заході нагороди ОУН-УПА  родинам вояків, які воювали з окупантами в минулому.  А ще, в історико-краєзнавчому музеї Старого Самбора демонстрували документальний фільм про Крути.

Вшанування та підживлення пам’яті про такі історичні події, як Крути, є важливою складовою для національно-патріотичного виховання молоді, актуалізації ідеалів відданості ідеї, любові до Батьківщини, самодисципліни, вміння думати загальнодержавними мірками та високо підносити у своїй свідомості інтереси української державності. Для учнівської молоді це був своєрідний виховний урок під відкритим небом, для дорослих – теж, бо вчитись ніколи не пізно, якщо звісно, мова не йде про уроки історії, де вирішувалась доля України – тут маємо робити рішучі висновки та діяти спільно: лише тоді, по-перше: буде Україна вільною та непереможною, і, по-друге, більше не повторюватимуться «Крути» в новітній історії.

Андрій ТОПІЛЬНИЦЬКИЙ

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою