Крокуй дорогою життя з молитвою і любов’ ю – це зробить твою ходу легкою [фото]

23 березня 2018
Друк
Олена ДОХНЯК
Душа наша Господа чекає; він – наша допомога, щит наш. Ним веселиться наше серце, бо на святе його ім’ я ми уповаєм. Псалом 33, 20 – 21

Період посту є часом світлим і радісним, адже щоразу нам відкривається шлях до Бога Отця та надається можливість заново відновити наші стосунки з Ним.

Кожній людині важливо виховувати у собі внутрішню увагу і зосередженість, яка допоможе бути готовими відгукнутися на все, що Господь Бог посилає у її життя. А от чи зробить вона цей «крок» назустріч, залежить тільки від неї самої.

Четвертий тиждень посту для старосамбірчан був багатий на особливі події: багатотисячна Хресна дорога до Стрілок, великопосні реколекції в церкві Святого Миколая, чування «24 години для Господа».

Час реколекцій – це час, коли маємо зупинитись, відпочити, навіть дещо «ізолюватися» від повсякденної рутини для того, аби поміркувати над своїм життям, поведінкою, вчинками. Бог є близько біля нас, але не може говорити до нас там, де є шум. За словами отця-реколектанта, треба залишати всі справи і йти до Бога: тато ніколи не може дитину не почути.

Багато людей поспішали до храму, щоб вслухатися в такі прості, але мудрі розважання отця Йосифа Бабія, настоятеля храму Святого Миколая с. Хлопчиці, про піст, молитву, спокуси, сповідь, наповнитися відчуттям любові, світла, миру. У кожній науці дуже цікаво перепліталися біблійні розповіді із сучасними.

Божий голос буде приходити до нас у наших думках. Він знає ,що нам треба сказати. Маємо навчитися розпізнавати Божу волю. «От, стою при дверях і стукаю: як хто відчинить двері, увійду до нього і вечерятиму з ним і він зі мною» (Од. 3, 20).

Піст і молитва дають можливість задуматися над життям. Вчать ніколи не тратити надію. Зворушливою була розповідь про чоловіка, який після бомбардування зайшов довже зруйнованого храму, щоб подякувати Богові за дар життя. Розп’яття, яке висіло, не мало рук, але на стіні був напис: «Має тільки твої руки, щоб робити добро іншим». Не мало ніг – «має тільки твої ноги,щоб спішити з поміччю до тих людей, які чекають тебе». Не мало уст – «має тільки твої уста, щоби ними говорити слова втіхи і радості».

Стараймося зрозуміти слова апостола Павла: «Живу не я, а живе в мені Христос».

Незвичайним був і суботній день! Вперше в нашому храмі проводилися чування «24 години для Господа» . З великою відповідальністю поставилися до цього всі жителі міста. Храм було відчинено протягом доби. Охочі мали змогу приступити до сповіді. Незважаючи ні на погодні умови, ні на час,усім «тоді так приязно молилось».

Христос каже в Євангелії: «Так нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрівчинки, прославляли вашого Отця, що на небі(Мт. 5. 16). Таким «світлом»для нас є отець-декан Михайло Николин, отець Ігор Подан, отець Йосиф Бабій, які світять «світлом, яке від Бога, світлом Святого Духа, світлом благодаті Божої».

Олена ДОХНЯК

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою