У Сколівському деканаті відсвяткували 25-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії [фото]

25 вересня 2018
Друк
Фото Прес-служби СДЄ
23 вересня, у неділю перед Воздвиженням, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав з душпастирським візитом парафію Різдва Пресвятої Богородиці м. Сколе. Цього дня духовенство й вірні Сколівського деканату святкували 1030-ліття Хрещення Руси-України і 25-ліття створення Самбірсько-Дрогобицької єпархії. З цієї нагоди владика Ярослав відслужив Архиєрейську Літургію в співслужінні о. Віктора Коцеміри, декана сколівського і адміністратора парафії, та священиків Сколівського деканату.

 

Звертаючись до вірних під час проповіді, владика Ярослав наголосив: "Сьогоднішнє євангельське читання – весь Новий Завіт у скороченні, суть усього Євангелія. Це свого роду ісповідь віри ранньої Церкви про Особу Ісуса Христа і Його діло спасіння". У розмові з Никодимом Ісус пояснює, що тільки Він може об'явити волю Отця про задум спасіння : «Ніхто не ввійшов у небо, крім того, хто зійшов з неба: Син Чоловічий!» (Йо. 3,13) (див. повний текст проповіді). 

У цій розмові з Никодимом  Ісус згадує про одну подію зі Старого Завіту, коли народ, вийшовши з Єгипту, у пустині почав нарікати на Мойсея і на Бога, їх почали жалити змії, так що люди почали масово вмирати. Мойсей у молитві заступається за народ, і Господь наказує йому зробити мідяного змія і поставити людям перед очі як знак їхнього гріха для того, щоб дивлячись на нього, людина усвідомила і зрозуміла свій гріх. Той, хто розкаявся і подивився на мідяного змія, не вмирав. Так євангелист Йоан передає нам слово Христа про хрест. 

"Тут немає самого слова «хрест», але є слово «піднесення»", - зауважив єпископ. Пізніше Ісус скаже учням: «Я ж, коли від землі буду піднесений, усіх притягну до себе» (пор. Йо 12,32). За словами Отців Церкви, піднесений мідяний змій у пустелі є прообразом хресної жертви Ісуса Христа. "Так як у Старому Завіті ізраїльтяни споглядали на мідяного змія і залишалися при житті, так кожний, хто з вірою буде споглядати на розп’ятого Господа, визнаючи свої гріхи буде жити вічним життям", - наголосив єпископ.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав вірних з храмовим празником і подякував о. Віктору Коцемірі та духовенству Сколівського деканату за ревне служіння в Христовому винограднику.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Сколівський деканат, Ярослав (Приріз), ювілейний рік

Інші публікації за темою