Владика Ярослав: Хрест – це діючий знак спасіння

27 вересня 2018
Друк
Прес-служба СДЄ
27 вересня, у свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич.

Звертаючись до вірних під час проповіді, владика Ярослав пригадав, що празнику Воздвиження передувало декілька важливих подій. «Цим знаком переможеш», - колись такі слова Бог промовив до імператора Костянтина, вказавши йому на хресне знамено. Після цього св. Костянтин наказав нанести знак хреста на щити своїх воїнів, і здобув перемогу над чисельним військом свого опонента. "Констянтин зрозумів, що переможець не він, а Господь, який відкрив йому знак перемоги - знак хреста", - наголосив проповідник.

Натхненний цією перемогою імператор Констянтин посприяв, щоб до Єрусалиму вирушила експедиція на пошук Господнього Хреста. Її очолила його мати Олена. У 326 році експедиція увінчалась успіхом. На згадку про свою перемогу Костянтин збудував в Єрусалимі величний храм Воскресіння Господнього, який освятив 26 вересня 335 року а 27 вересня цього ж року відбулося воздвиження - підняття віднайденого Хреста Господнього.

Владика Ярослав наголосив, що св. Хрест є не просто символом, що пригадує нам про хресну жертву Христа. "Хрест – це діючий знак спасіння", - зазначив єпископ. Він пригадує нам, що людина не знайде спасіння в ідеях, ідеологіях, у добрій волі, в бажанні стати доброю. "Єдине спасіння у розіп'ятому Ісусі Христі, бо тільки Він, зміг прийняти всю отруту і злобу гріха та зцілити нас", - додав проповідник.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою