У Дрогобичі на завершення Ювілейного року відбулась подячна Свята Літургія [фото]

13 січня 2019
Друк
Фото прес-служби СДЄ
13 січня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні владики Григорія, єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії, та єпархіального духовенства відслужив подячну Святу Літургії з нагоди завершення Ювілейного року, в період якого вірні єпархії святкували 25-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії, 1030-ліття хрещення Руси-України та вшановували 5-ту річницю відходу у вічність першого єпископа Самбірсько-Дрогобицького владики Юліяна (Вороновського).

Звертаючись до присутніх на богослужінні, владика Ярослав зауважив, що 25-літній ювілей Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ став чудовою нагодою краще пізнати свою церковну традицію, поглибити віру, а також замислитись над тим, як дбайливо передати її прийдешнім поколінням.

Нагадаємо, що впродовж Ювілейного року в Самбірсько-Дрогобицькій єпархії на єпархіальному й місцевому рівнях відбулись різні заходи приурочені 25-літтю єпархії.

Однією із знакових подій стало написання Ювілейної ікони Пресвятої Богородиці Оранти, автором якої став львівський іконописець Роман Кислий. Пречиста Діва - Покровителька Христової Церкви, в тому числі й місцевої Церкви – Самбірсько-Дрогобицької Єпархії. На полях ювілейної ікони іконописець зобразив шість Богородичних ікон з офіційних відпустових місць Єпархії – Самбірську, Билицьку, Пацлавську, Грушівську, Рудківську, Тишківську. Також на іконі зображені небесні заступники єпархії: священномученики Северин (Бараник), Яким (Сеньківський) і Віталій (Байрак), священномученики Йосафат (Коциловський) та Григорій (Лакота). Копії Ювілейної ікони були освячені й виставлені для почитання у кожній парафії єпархії.

Упродовж 2018 року Божого святкування Ювілейного року відбувались на місцевому рівні в усіх 20 деканатах єпархії. З цієї нагоди разом з духовенством і вірними у центральних храмах деканатів молились владика Ярослав та владика Григорій.

28 травня, у храмовий празник Катедрального собору, подячну Літургію з нагоди 25-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії відслужив Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, у співслужінні численних владик і священиків.

У Дрогобицькій духовній семінарії подбали про те, щоб донести до вірних історію виникнення й розвитку Самбірсько-Дрогобицької єпархії, підготувавши науково-популярне видання «Самбірсько-Дрогобицька Єпархія УГКЦ: історичні віхи та духовні скарби. 25-літньому ювілею присвячується (1993-2018)». Книга розповідає історію єпархії, починаючи від її джерел у древній Перемишльській єпархії і аж до сучасних днів.

Завершальним акордом Ювілейного року стала прем'єра документального фільму "Виноградник, що його насадив Господь", яка відбулась 13 січня 2019 року Божого. Над фільмом, в якому розповідається про минуле й сучасність єпархії, працювала режисер Марина Ткачук та команда "Живого ТБ" з Києва.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Ярослав (Приріз), Григорій (Комар), Катедральний собор

Інші публікації за темою