Владика Ярослав: Ми віримо, що в іконі споглядаємо Христа і поклоняємося Йому – воплоченому Божому Слову, і відтак своїм життям стараємося уподібнитися до Нього

17 березня 2019
Друк
Фото прес-служби СДЄ
17 березня, в 1-шу неділю Великого посту, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив ієрейські свячення диякону Мар'яну Топоровичу.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив вірним значення неділі Торжества православ'я (див. повний текст слова). Зокрема, єпископ зазначив, що святкування цієї неділі було встановлено на честь перемоги правдивої християнської віри над єрессю іконоборства, котра відбулася на VII-му Вселенському Соборі 787 р. та була урочисто потверджена у 842 році. "Тоді після довгого та гіркого досвіду іконоборства відбулося прилюдне почитання та вшанування святих ікон Ісуса Христа, Пречистої Діви Марії та святих", - зазначив єпископ.

Далі проповідник зазначив, що святкування цієї події для греко-католиків є актуальним по-особливому. "Ще зовсім недавно в Україні панував безбожний більшовицький режим, який намагався знищити нашу Церкву через те, що ми перебуваємо в єдності із Вселенською Апостольською Церквою та її главою – Папою Римським", - наголосив владика Ярослав. Однак, незважаючи на всі старання комуністичного режиму, греко-католики залишились вірними своїй християнській традиції, зберегли в чистоті свою віру, благоговійно молячись і йдучи тим духовним шляхом, який залишив Христос, Святе Євангеліє, Отці Церкви та наші мученики й ісповідники віри від Володимирового хрещення.

Святкуючи Неділю православ’я, Христова Церква, з одного боку, підкреслює те, у що ми, як християни, віримо, а з іншого – спрямовує наш погляд до того, до чого ми повинні прагнути. "Ми віримо, що в іконі споглядаємо Христа і поклоняємося Йому – воплоченому Божому Слову, і відтак своїм життям стараємося уподібнитися до Нього. Ці два важливі елементи – правильна віра та духовний подвиг богоуподібнення – і є основою нашого православ’я", - наголосив проповідник. Владика Ярослав також додав, що називаючи себе православними, греко-католики не вживають цього слова в конфесійному значенні. "Ми не належимо до конфесійного православ’я, але сповідуємо віру, стверджену першими сімома Вселенськими Соборами, торжественно проголошену в першу неділю посту – Неділю православ’я, тому і є православними у вірі та католиками в любові", - зауважив єпископ.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав ієрея Мар'яна з прийняттям тайни священства. Єпископ відзначив, що вагому роль у приготуванні кандидата до цієї тайни відіграло родинне оточення, а також семінарія, в якій навчався новопоставлений ієрей.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор, свячення

Інші публікації за темою