Владика Ярослав: Без води не мислиме земне життя, а без Христа – життя вічне

29 травня 2019
Друк
Фото прес-служби СДЄ
26 травня, у Неділю Самарянки, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці.

Під час проповіді єпископ зазначив, що євангельська розповідь про зустріч Ісуса із самарянкою зображує Христа Дателем живої води – життя вічного. "Без води не мислиме земне життя, а без Христа – життя вічне", - сказав проповідник.

Ісус розмовляє з жінкою-самарянкою біля криниці патріарха Якова. "Він більший за пророка, яким називає Його жінка, Він більший від старозавітного патріарха, який викопав криницю, Він – Месія, Який проповідує поклоніння в дусі і правді", - зазначив владика Ярослав. Увірувавши в Христа, самарянка ділиться з іншими тією водою, що зачерпнула її від Господа.

Далі проповідник зауважив, що жінка-самарянка навчає нас безнастанно шукати зустрічі з Богом. "З волі Божої такою спасенною криницею у кожній парафії є Христова церква, яка живить нас Божим Словом, святими тайнами та дією Святого Духа, з яких ми повинні постійно користати", - зауважив єпископ. Тоді ми зрозуміємо, що Господь постійно чекає нас біля тієї криниці, щоби щедро наповнити наше серце своєю любов’ю та миром. Відтак ми зможемо радісно ділитися дарами Божої благодаті також і з іншими.  

Опісля єпископ навів слова митрополита Андрея Шептицького: «Коли людина полюбить Бога, тоді для неї є милим все, що Богові належить, що до Бога веде і що Йому миле. Тоді дорогим та милим стає їй Боже слово, через яке вона краще пізнає Бога, і Божий Закон, в якому виражена Його воля, і молитва, якою з Ним розмовляє... Мила їй також кожна людина, бо в ній вона бачить ближнього свого. Так любов Божа просвічує ціле життя людини. А головно просвічує вона взаємовідносини між людьми».

На завершення проповіді владика Ярослав побажав вірним, щоб усі їхні спраги, потреби і бажання втамував воскреслий Христос. "Він є Той, у Кого ми можемо втамувати свою спрагу за Богом. Довіряймо Христові бо Він є джерелом правди, Його слухаймо, від Нього повчаймось", - сказав у підсумку владика Ярослав.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою