Владика Ярослав: Хрест - це живий символ безмежної Божої любові до грішної людини, символ досконалої Христової жертви, символ нашого відкуплення і спасіння [фото]

28 вересня 2019
Друк
Пресслужба СДЄ
27 вересня, у свято Воздвиження Господнього, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію Різдва Пресвятої Богородиці м. Хирів, де очолив Божественну Літургію з нагоди святкувань у Хирівському деканаті 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля. Єпископу співслужив о. Ігор Петрович, декан Хирівський, і священики Хирівського деканату.

Під час проповіді владика Ярослав наголосив, що почитання Святого Хреста розпочалось ще в апостольських часах (див. повний текст проповіді). Зокрема, з великою пошаною про св. Хрест говорить св. Павло: „Мене ж не доведи, Боже, чимсь хвалитися, як тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, яким для мене світ розп'ятий, а я - світові” (Гал. 6,14). "З хрестом у руках ішли перші християнські проповідники у поганські країни, щоб нести світло Божої науки. Під знаменням чесного хреста прийшло торжество християнства в часи Константина Великого. З хрестом у руках став колись на київських горах, як каже передання, апостол Андрій Первозванний, а згодом святий Володимир Великий під знаменом хреста започаткував золоту добу християнської Української Держави", - сказав проповідник.

Животворящий Хрест змінив обличчя Всесвіту. "Він освятив всю вселенну. Він розвіяв гріховну темряву і привернув світло. Він знищив смерть. Він зібрав народи зі сходу і заходу, півночі і півдня і з’єднав їх любов’ю в одну Апостольську Церкву, в одну віру, в одне Хрещення. Він зробив людей здатними до високих чесноти і подвижного монашого життя. А для всіх нас, що спасаємося, він є «сила Божа»", - пояснив владика Ярослав.

Далі проповідник закликав кожного вірного пильно поглянути на Хрест Господній, щоб усвідомити, що Хрест - це "живий символ безмежної Божої любові до грішної людини, символ досконалої Христової жертви, символ нашого відкуплення і спасіння, символ Христової перемоги над смертю і дияволом".

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав священиків і вірних з 30-літтям виходу УГКЦ з підпілля. "У ці дні, коли ми відзначаємо 30-ту річницю виходу нашої Церкви з катакомб та її легалізацію, дякую Всемогутньому Богові за великий дар: можливість привселюдної діяльності для нашої Церкви. Ми дякуємо Богові за те, що Він давав нам мужніх єпископів, безстрашних священиків, молитовних ченців та черниць, відважних мирян, котрі з любові до Бога, до своєї Церкви, свого народу та України поклали життя у далеких просторах Сибіру, Казахстану, мерзлих районах Далекого Сходу. Дякуємо Богові за тих, котрі були страчені у в’язничних підземеллях, розп’ятих на стінах, замордованих у селах та містах, в яругах й в таємних місцях на нашій землі, в Галичині та Україні, котру розривали всякі зайди-окупанти", - сказав єпископ.

Від імені духовенства і вірних о. Ігор Петрович подякував владиці Ярославу за те, що розділив з ними радість ювілейних святкувань. Святкування завершились фестивалем церковних хорів.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Хирівський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою