У Старому Самборі відбувся фестиваль різдвяної коляди [фото]

16 січня 2020
Друк
Фото Марії КУЗЬМИН
"Бойківщина колядує" - традиційний фестиваль відбувся у свято Першомученика Стефана, у храмі Св. Миколая у Старому Самборі. Народження Дитятка Божого прославляли у колядках та віншівках і дорослі, і діти.

«Привітайте в мирній хаті, будьте ласкаві, багаті, майте ласку добру й гожу. Вірте тільки в ласку Божу. Ласка Божа вас спасе, з краю слабість відведе, зичу бути здоровеньким, всім дорослим і маленьким, на потіху всій родині, і на славу Україні. Христос ся Рождає!» - це одна з віншівок, яку гостям уже сьомого фестивалю виголосив маленький колядничок.

Щороку фестиваль Різдвяних колядок і віншівок урізноманітнюється та вирізняється цікавинками. До прикладу, цьогоріч до «вільного мікрофону» о. Михайло Николин, декан Старосамбірський, запрошував усіх дітей, які були присутні. Сміливіші з них, окрім підготовлених номерів, що презентували у церкві, говорили й різдвяне побажання, яке пригадали. За це їм священник дарував торбинки солодощів, як називає їх отець Михайло «горішками».

Після привітання, яке святковій громаді виголосив отець Михайло, усі спільно заколядували. А далі свої різдвяні композиції з колядками, вертепними постановками, прославляннями Немовлятка Ісусика придставили колективи школяриків обох шкіл міста, колядники з музичної школи, дитячий хор храму Св. Миколая, церковний хор «Дзвони Старого Міста», та церковний хор храму Св. Параскеви із Верхнього Лужка. Варто зазначити, що цьогоріч на фестиваль планували завітати більше колективів, однак «скляна» дорога цього дня не позволяла поїздки. Втім різдвяний настрій панував усюди. І кількість колективі не є так важлива, як сама атмосфера дійств. У храмі Св. Миколая у Старому Самборі 9 січня вона була неперевершено піднесеною. Тож хай Ісус мале Дитя благословить нам життя у 2020 році Божому.

Марія КУЗЬМИН

ФОТОРЕПОРТАЖ 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою