Викладачі й студенти вишів Дрогобича з молитви розпочали ІІ-й семестр [фото]

28 лютого 2020
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
27 лютого у Катедральному соборі Пресвятої Трійці відбулася спільна Літургія з нагоди початку другого семестру навчального року для викладачів та студентів навчальних закладів міста Дрогобич. Свята Літургія пройшла у супроводі народної хорової капели «Гаудеамус» під керівництвом директора інституту музичного мистецтва професора Степана Дацюка.

На урочистому Богослужінні був присутній професорсько-викладацький склад та студентство Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, викладачі та учні педагогічного ліцею і коледжів Дрогобича (Музичний, Нафти і газу, Механіко-технологічний, професійно-технологічне училище №19), прихожани церкви. Очолив Святу Літургію керівник Центру академічного душпастирства, капелан ДДПУ о. Олег Кекош в супроводі капеланів коледжів, училищ та ліцею: о. Олега Турківа, о. Дениса Богатка, о. Андрія Кобільника.

Наприкінці богослужіння присутніх привітав владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький. «Сьогодні тут, під склепінням храму, зібрались і ті, що вчаться, і ті, що навчають, але всі ми тут є рівними, бо стоїмо перед кафедрою Божественного Вчителя – Ісуса Христа, Який промовляє до нас через Слово Боже», – звернувся до присутніх владика Ярослав. Єпископ зазначив, що впродовж останніх тижнів Церква готує своїх дітей до Великого посту, завданням якого є допомогти нам оздоровити наші відносини з Богом, з ближніми і з самими собою.

Далі архиєрей додав, що навернення до Бога починається з усвідомлення свого актуального стану. «Ми у ці дні прагнемо також застановитися над собою, увійти в себе, щоб краще пізнати, де ми є. Коли захочемо пережити добре великодню сповідь і отримати від Господа прощення наших провин, мусимо також бути готовими простити іншим їхні провини і просити пробачення за те зло, яке ми самі завдали нашим ближнім», - наголосив владика Ярослав.

Відтак єпископ пригадав студентам, що їхнє навчання є найбільшим вкладом в особисте життя. «Серед Вас стоять майбутні вчені, вправні керівники і урядовці, розумні вчителі, люблячі батьки та матері... Знання потрібно здобувати постійною клопіткою працею», - сказав проповідник. Єпископ побажав студентам, щоб вони цінували час, а водночас, готуючись до заліків і іспитів, пам’ятали, що найважливіший екзамен «складатимуть» колись на порозі вічності.

Наприкінці звернення владика Ярослав наголосив, що справжньою ціллю будь-якого навчання мають бути не знання, а прямування до мудрості, яка є одним із семи дарів Святого Духа. «Знання це ще не мудрість. Завдяки навчанню ми здатні розвинути наш розум і вміння, але це ніяк не означатиме, що таким чином стаємо мудрими. Мудрість – це дар Святого Духа. Наш інтелектуальний розвиток лише дозволяє його якнайкраще використовувати», - пояснив єпископ.

Завершилося Богослужіння спільним фото духовенства, викладачів та народної хорової капели «Гаудеамус».

Слід зазначити, що святкова Літургія на початок нового навчального року та семестру – це вже довголітня традиція навчальних закладів Дрогобича, особлива спільна молитва за Боже благословеня та успіхи в праці і навчанні,

Центр академічного душпастирства

ФОТОРЕПОРТАЖ 

Теми: студентське капеланство, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою