В Старому Самборі людей поважного віку вітали володарі слова і пера [фото]

03 жовтня 2020
Друк
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
Вже доброю традицією парафії храму Святого Миколая у Старому Самборі стало вшановувати людей похилого віку 1 жовтня, у їх Міжнародний день. Хоча тут це свято називають святом людей золотого віку. Адже на думку отця-декана Михайла Николина, людина з віком повинна не хилитися до долу, а ставати золотою скарбницею мудрості для своїх близьких та рідних...

Щороку старших людей приходили привітати діти, організовуючи для них святковий концерт, але цей рік вніс свої корективи. Тому, з ініціативи отця-декана, був організований творчий вечір - зустріч поетів Петра Шкраб'юка та Ольги Яворської. Особливістю цією зустрічі було те, що ці володарі слова і пера також вже перейшли рубіж до золотого віку, а отже спілкувалися з своїми однолітками на спільні для них теми. Зустріч пройшла в дружній, невимушеній атмосфері. Послухати таїнства скарбниці мудрості та поетичне слово прийшли не лише люди поважно віку, а й педагоги, бібліотекарі, інтелігенція міста.

Почався творчий вечір з молитви та цитування отцем-деканом Михайлом послання апостола Павла до Тита , в якому той розповідає як жити старшим людям та як ставитись до них молодшим. Поет Петро Шкраб'юк зачитав свій вірш "Немає старості коли..." і ця теза червоною ниткою проходила впродовж усієї зустрічі. Пан Петро не лише прозаїк, поет, есеїст, але й історик, тому він розповів слухачам багато цікавих фактів про людей, які у поважному віці ставали відомими, очолювали уряди, піднімали з руїн країни та здійснювали мрії, тим ще раз підтверджуючи свою думку, що старість це пора оптимізму і активності. "Для старших людей потрібна праця, потрібна активність, потрібне відчуття своєї потрібності. Ніколи не упускайте рук!" - закликав поет усіх присутніх.

Підтримала цю думку і поетеса - освітянка Ольга Яворська. "Старші люди це енциклопедія, з якої можна почерпнути багато позитивного", - наголосила вона. Багато роздумів і думок було присвячено духовному, християнському житті людини. А також поезії. Бо "поезія не має віку. Вона як світ - стара і юна". Автори читали власні вірші духовного змісту, роздумували про роль Творця в житті і долі людини. "Господь від нас відводить тьму, Дарує нам Небесне світло Щоб серце вірою розквітло", - ці віршовані рядки Петра Шкраб'юка назавжди врізалися в пам'ять. Цей творчий вечір не був лише діалогом двох авторів. Своїми віршами ділилася і присутня на вечорі місцева поетеса Ярослава Возняк , яка прочитала власний вірш про Пацлавську Божу Матір, а також присвятила один вірш поетам та развеселила слухачів дотепною гуморескою. Словами вдячності та вітання озвалися педагоги Старосамбірської ЗОШ #1 ім. Героя Небесної Сотні Богдана Сольчаника. "Дякую усім організаторами та учасникам вечора за цю Літургію Серця, Літургію теплої зустрічі людей, які з захопленням п'ють нектар чудових поетичних і прозових творів наших шановних Ольги Яворської та Петра Шкраб'юка", - надзвичайно зворушливо подякувала освітянка Оксана Вовчко.

Окрім поетичного спілкування були і автограф-сесія, спільні фото на пам'ять, розмови про життя, спогади, гарячий чай і солодощі. І хоча в той день погода за вікном лякала дошем, в залі, де відбувалася зустріч, було затишно і комфортно. Дві години пролетіло як мить, ніхто й не відчув цього часу. Завершився вечір щирим побажаннями отця Михайла: "Дорогі наші батьки, нехай не старять вас роки", подарунками для гостей свята та багатоголосним "Многая літа!" з надією на ще одну таку цікаву зустріч наступного 1 жовтня.

ІРИНА ХМЕЛЬОВСЬКА

ФОТОРЕПОРТАЖ 

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою