У Старому Самборі вшанували пам'ять жертв Голодомору [фото]

02 грудня 2020
Друк
Фото Ірини Хмельовської
Святою Літургією за душами померлих в храмі Святого Миколая Старого Самбора почався скорботний день вшанування 87 річниці Великого голоду в Україні. О. Ігор Подан, який відслужив Божественну Літургію, у своїй проповіді наголосив, що радянська влада, яка створила штучний голод показала своє безбожне, нелюдське, спотворене обличчя. "Згадки про ці роки допомагає сформувати наш народ в єдності, в силі, у взаємній любові", - наголосив о. Ігор. Закінчилась Літургія спільним виконанням "Боже, вислухай благання".

По полудню представники влади, голова Старосамбірської ОТГ Ігор Трухим, начальник відділу культури Старосамбірської РДА Петро Юрчик, небайдужі громадяни міста зібралися на центральній площі Старого Самбора, де біля пам'ятного хреста відбулася поминальна панахида за усіма жертвами голодомору, яку відслужив о. Михайло Николин.

Перед хрестом був викладений символічний хрест з запалених свічок-лампадок, а перед ним стояв столик, на якому на синьо-жовтому прапорі та на вишитому рушнику лежав найдорожчий дарунок для людей 1932-1933 років - буханець хліба.

"Щороку ми збираємося на цій площі в останню суботу листопада щоб вшанувати пам'ять про людей, яка записана кров'ю, кровавими сльозами в нашій історії", - такими словами звернувся до присутніх о. Михайло.

У зв'язку з карантинними обмеженнями цього року не було ні промов від влади і активістів, ні дитячих виступів на тему голодомору. Загиблих вшановували молитвою та хвилиною мовчання. В унісон з траурним дзвоном церковних дзвонів о. Михайло попросив кожного по черзі промовити п'яту заповідь "Не вбий".
Після панахиди вшанували пам'ять загиблих квітами Ігор Трухим та Петро Юрчик,а небайдужі громадяни принесли до хреста свої запалені лампадки.
Закінчились урочистості спільним виконанням гімну України.

ІРИНА ХМЕЛЬОВСЬКА

ФОТОРЕПОРТАЖ 

  

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою