З Богом провести рік Cтарий та зустріти Новий. Понад 20 років Cтарий Cамбір має власні новорічні традиції [фото]

06 січня 2021
Друк
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
Щороку в останні години грудня активна громада парафії УГКЦ м. Старий Самбір збирається разом щоб спільною молитвою подякувати Богу за прожитий рік, згадати його основні моменти, порадіти за тих, хто народився та обвінчався цього року і тихо пом'янути тих, хто відійшов до вічності. Така традиція громади існує вже понад 20 років та заснована була за ініціативи о. Михайла Николина. Не зрадили їй і цього року, хоча карантинні обмеження внесли свої корективи, тому більшість долучилися до спільної молитви онлайн. Урочистості розпочалися о 21.00.

Найперше о. Михайло подякував Богу за те, що "ми цього року освячувалися, навчалися і Бога славили". Саме цього року кожна людина зрозуміла яке це велике душевне багатство знати, що церква за нас молиться і ні за кого не забуває. Отець-декан усім нагадав якими подіями був вписаний цей рік у наших серцях. А подій було чимало! Саме цього року були впроваджені щотижневі біблійні читання та проведення молебнів у каплиці Святого Миколая, церква та парафіяни отримали досвід онлайн трансляцій богослужінь, розпочалася реконструкція старовинної каплиці на церковному подвір'ї, закінчився ремонт фасаду каплиці Св. Івана Хрестителя, відреставрована та освячена плащаниця XVIII ст та литійник, здійснено генеральне прибирання занедбаного "Старого" цвинтаря та ін.

Також цьогоріч було і безліч заходів духовної тематики. Це: прощі, парафіяльний Соборчик, перегляди фільмів, вшанування пам'яті Любомира Гузара та Андрея Шептицького, свята для людей золотого віку та дітей-сиріт, акції "Нагодуй бідного", "Обмін хорами" і т. д. Опісля підбиття підсумків року відбувся подячний молебен за прожитий рік. А по закінченню молебню уся громада зібралася біля святкової ялинки на центральній площі Старого Самбора. Саме там звучали вітання з прийдешнім Новим Роком від голови Старосамбірської ОТГ Ігора Трухима та о. Михайла Николина, а радісні колядки у виконанні парафіян та церковного хору додали святкового настрою. Особливо зворушило прохання отця - декана усім разом подякувати нашим медикам та воїнам АТО, на плечах яких тримався наш спокій цього року.

О 23.00 урочистості закінчилися, але наступного дня, 1 січня, парафіяльна громада знову зібралася для прохальної молитви за щасливий новий рік. Також в цей день урочистою ходою та молитвою парафіяни відзначили 112-ту річницю від дня народження Степана Бандери. Як наголосив о. Михайло під час Літургії, великий вплив на становлення любові до України мала мама Степана Бандери. Відомо, що він народився у сім'ї греко-католицького священика, а його мама теж походила з свяшеничої сім'ї. Усе його дитинство було просякнуто патріотичним вихованням та духовним развитком. Біля пам'ятника С. Бандері отці-парохи парафій УГКЦ і УПЦ о. Михайло Николин і о. Іоан Білик відслужили спільну панахиду, а очільники Старосамбірської ОТГ та РДА Ігор Трухим і Петро Назар вшанували пам'ять видатного українця квітами. Голова міського осередку товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка Михайло Храпко продекламував вірш, присвячений Степану Бандері. Закінчились урочистості спільним виконанням Гімну України та Маршу українських націоналістів "Зродились ми з великої години"

Ірина Хмельовська

ФОТОРЕПОРТАЖ 

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою