У Старому Cамборі відбулась презентація мистецького проекту "Молитва до Митрополита. Софія" [фото]

17 лютого 2021
Друк
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
14 лютого цього року відбулася визначна подія в культурному та духовному житті Старого Самбора. А саме, в історико-краєзнавчому музеї міста відбулася презентація мистецько -документального проекту "Молитва до Митрополита. Софія", метою якого є привернути увагу до непересічної постаті матері митрополита Андрея та Блаженного Священномученика Климентія Софії з Фредрів Шептицької.

На жаль, через погодні умови на презентацію не змогла прибути авторка проекту Олена Білоус та львівські митці, які відтворили образ графині Софії у різножанрових композиціях. Виставку відкрив директор Старосамбірського історико- краєзнавчого музею Назар Ящак. Він розповів не лише про сам проект "Молитва до митрополита. Софія" , а й поділився цікавими відомостями про Софію Шептицьку та митрополита Андрея. Як зазначив, п. Назар, дізнавшись про цю виставку, він дав собі слово, що обов'язково презентує її в Старому Самборі, місті, яке пам'ятає світлу постать Андрея Шептицького.

Адже саме митрополит Андрей освячував церкву святого Івана Хрестителя в нашому місті, на Старосамбірщині в Добромильському монастирі він робив свої перші кроки монашого життя, зі Старосамбірщини розпочалася його унікальна колекція старовинних ікон, а з історією Лаврівського монастиря святого Онуфрія тісно пов'язаний рід Шептицьких. До речі, найпершою роботою , яка одразу впадала в очі кожному, хто заходив в зал музею, був портрет митрополита на фоні Добромильського монастиря. Рідні краєвиди впізнали всі!

Здійснити задум Назару Ящаку допоміг старосамбірський декан о. Михайло Николин, до якого він звернувся за допомогою, та Микола Бачинський, який допоміг в перевезенні експонатів виставки. Під час презентації присутні мали змогу насолодитися чудовими піснями духовного змісту від народного сімейного ансамблю "Струни серця", а також почути спів "старосамбірського соловейка" Михайла Дякуна, який виконав "Молитву за Україну". На завершення презентації о. Михайло Николин подякував директору музею за його ініціативу та усім присутнім за небайдужість та бажання пізнавати щось нове.

Хочеться зауважити, що відвідувачів глибоко вразили мистецькі роботи, презентовані на виставці. Хтось захоплювався витинанками, когось зацікавили родинні фото Шептицьких, картини, пов'язані з рідними місцями митрополита Андрея та його матері і навіть звучали побажання відвідати рідні місця роду Шептицьких. Можна сміливо сказати, що байдужим на презентації не залишився ніхто! Виставка в Старому Самборі триватиме півтора місяця, а потім поїде дивувати, захоплювати, надихати мешканців інших міст і містечок Західної України.

Ірина Хмельовська

ФОТОРЕПОРТАЖ 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою