У Старому Самборі вшанували пам'ять трьох архиєреїв УГКЦ [фото]

03 березня 2021
Друк
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
Закінчення зими у старосамбірській парафії святого Миколая ознаменувалося вшануванням пам'яті трьох архиєреїв нашої Церкви: Днів народження ісповідника віри патріарха Йосифа Сліпого та Блаженнішого Любомира Гузара і восьмої річниці представлення до вічності першого владики Самбірсько-Дрогобицької єпархії Юліана Вороновського.

Кардинал Любомир Гузар - людина великого розуму, якого називають пророком нашого народу, а його вислови до сих пір не втрачають своєї актуальності. Як сказав Блаженніший Святослав у книзі - інтерв'ю "Діялог лікує рани", кардинал Гузар був кобзарем-мудрецем нового тисячоліття не тільки для греко-католиків, а й для усіх українців. Він був тим, хто започаткував новий етап історії нашої Церкви, залишивши нам три найважливіші її постулати : любов, незалежність і мир.

Щороку старосамбірська парафія вшановувала пам'ять Блаженнішого Любомира. Вшанувала його молитовно і цьогоріч 26 лютого.

В неділю, 28 лютого, у восьму річницю представлення до вічності єпископа Самбірсько - Дрогобицької єпархії Юліана Вороновського, по закінченню Літургії Старосамбірським деканом о. Михайлом Николином була відслужена панахида. Усю Літургію на тетраподі в церкві, поряд з головними іконами, був розміщений портрет владики разом із запаленою лампадкою, як символ незгаснучої пам'яті про Юліана Вороновського.

Цього ж недільного дня, за ініціативою о. Михайла Николина, для усіх вірян був організований показ документального фільму "Блаженніший", з нагоди вшанування, пам'яті патріарха Йосифа Сліпого, день народження якого відзначали 17 лютого.

Ввечері в храмі Святого Миколая відбувся молебен, а по його завершенню уся громада була запрошена в парафіяльний дім на перегляд кінострічки.

Перед початком показу о. Михайло розповів присутнім про сам фільм та про деякі моменти з життя патріарха після повернення з сибірського заслання. Можна з впевненістю стверджувати, що "Блаженніший" для більшості глядачів у нашій парафії став своєрідним відкриттям. Якщо про мучеництво ісповідника віри у засланні віряни вже знали з попереднього фільму "Справа " Рифи", який теж транслювався у парафії, то цілковитою несподіванкою для них було довідатися скільки зусиль, душевних та фізичних, знадобилося Йосифу Сліпому для того щоб добитися визнання УГКЦ в світі, в часи коли Європа намагалася загравати з СРСР та й сама українська діаспора деколи сприймала плани Йосифа Сліпого як нездійсненні мрії чи жарти.

Закінчився вечір пам'яті Йосифа Сліпого обговоренням кінострічки та подякою о. Михайлу за його небайдужість та бажанням глибше ознайомити парафіян зі сторінками історії нашої Церкви.

Ірина Хмельовська

ФОТОРЕПОРТАЖ 

 

Теми: Старосамбірський деканат, Юліан (Вороновський)

Інші публікації за темою