Владика Ярослав на похороні о. Михайла Бучинського: Це один з найкращих наших священиків, який виконував неповторне, величне, достойне служіння [відео]

28 квітня 2021
Друк
Фото пресслужби СДЄ
27 квітня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, в м. Стебник, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні священиків Самбірсько-Дрогобицької єпархії відслужив заупокійну Божественну Літургію та чин похорону за покійним о. Михайлом Бучинським, який відійшов до вічності 25 квітня 2021 року Божого.

Під час проповіді єпископ пригадав присутнім євангельські слова: "Істинно, істинно кажу вам: хто слухає моє слово й вірує в того, хто послав мене, живе життям вічним і на суд не приходить, бо від смерти перейшов у життя" (Ів 5, 24), - які у цей день скеровують погляд присутніх до вічності. "У тому часі, коли Христова Церква через богослужіння приготовляє нас до Страсного тижня, прибуття нашого Спасителя з Витанії до Єрусалиму, родину, єпархію, друзів, знайомих огорнула сумна вістка, що наш співбрат, о. Михаїл, випередив нас у паломництві до небесного Єрусалиму", - сказав владика Ярослав.

Єпископ зазначив, що цим похоронним богослужінням покійний священик зібрав присутніх на свою останню проповідь, останнє служіння. Його боротьба за життя і відхід до вічності припали на Лазареву суботу, той день, коли Церква згадує про прибуття Ісуса до Витанії, до родини, яка любила Ісуса.

Сестри Марта і Марія сповістили Ісуса на тому місці, де Він був, що їх брат Лазар помер. Христос натомість каже Своїм учням, що Лазар заснув. Учні відповідають, що, коли заснув, то пробудиться. І аж тоді Ісус каже їм, що Лазар помер. Отож Ісус вже в третє йде до людини, яка зустрілася зі смертю. Його зустрічає родина, і Марія каже: "Господи, якби ти був тут, - мій брат не вмер би!" (Ів 11, 22). "Євангелист Іван розповідає, що Ісус як людина заплакав за померлим", - зауважив владика Ярослав.

Відтак Ісусові показують місце, де покладено Лазаря і навіть кажуть, що тіло його вже почало розкладатися. "А Господь каже, що це є момент прослави Божого Сина, і, промовивши: "Лазарю, вийди сюди!" (Ів 11, 43), - воскрешає чотириденного мерця.

Далі владика Ярослав зазначив, що, за словами св. Августина, оскільки Господь переміг смерть і обезсилив диявола, смерть втратила своє жало. "Тільки тоді, коли людина чинить смертні гріхи і не визнає їх у таїнстві сповіді, не кається за них, тоді вони стають жалом смерті і провадять до вічної погибелі", - наголосив єпископ, зазначивши, що сьогодні цю важливу істину промовляє до присутніх покійний отець Михайло, який кілька десятиліть у цьому храмі пояснював вірним незбагненні Божі таїнства.

Характеризуючи постать о. Михайла Бучинського, владика Ярослав зауважив, що "покійний був багатим як інтелектуально, так і духовно, та мав таланти різного виміру". Здобувши педагогічну освіту, о. Михайло вступив до Львівської духовної семінарії, а відтак у 1995 році отримав з рук владики Юліяна Вороновського священичі свячення. "Владика Юліян призначає отця Михаїла на відповідальне служіння - бути редактором єпархіальної газети. Вони живуть під одним дахом, так що о. Михайло у будь-який момент міг спілкуватись з владикою, і у свою чергу, радо відгукувався й виконував прохання владики Юліяна", - зауважив проповідник.

Відтак владика Ярослав зазначив, що, починаючи з 1995 року по останній день свого життя, о. Михайло невтомно трудився на газетою "Жива вода". "Багато людей, які вийшли з темряви більшовизму, через цю газету відкривали для себе істину про Бога. Сьогодні за це неповторне, величне, достойне служіння я хочу отцеві щиро подякувати", - сказав єпископ.

Далі проповідник пригадав, що у Лазареву суботу Бог плакав над Своїм приятелем у Витанії. "І ми сьогодні плачемо за своїм приятелем. Це один з кращих наших священиків. Нам дорогий отче Михайле, буде тебе дуже-дуже бракувати. Бракуватиме твого мудрого слова, твоїх порад, твоєї присутності серед грона братів", - зі смутком сказав владика Ярослав.

Після завершення Божественної Літургії і прощанням з покійним священнослужителем домовину з його тілом було передано землі в м. Стебнику.

Додамо, що 25 квітня 2021 року Божого після важкої недуги на 60-му році життя і 27-му році священства відійшов у вічність протоієрей Михайло Бучинський, адміністратор парафії Різдва Пресвятої Богородиці м. Стебник Трускавецького деканату і редактор єпархіяльної газети "Жива вода".

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії 

Теми: Трускавецький деканат, похорон, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою