Владика Ярослав: Наша правдива християнська постава може заспокоїти голод сучасної людини, котра так часто його відчуває, шукаючи правди та сенсу свого існування

17 серпня 2021
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
16 серпня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич.

Під час проповіді, пояснюючи недільне євангельське читання, єпископ зауважив, що дійство помноження хлібів для п’ять тисяч людей Ісус Христос учинив, згадуючи старозавітну подію, коли Божий народ сорок років подорожував пустелею (див. повний текст проповіді). "Найважливішою наукою, що її дав Господь Бог тоді своєму народові, було те, що успіх мандрівки ізраїльтян, тобто можливість посісти обітовану землю, не залежить від їхньої здатності долати труднощі. Успіх залежить від Бога, Господь є господарем життя, Він дає воду серед пустелі, життя серед смерті, світло серед темряви, надію серед відчаю", - наголосив єпископ.

Відтак проповідник додав, що, ламаючи хліб у пустелі та помножуючи його, щоб втамувати голод понад п'яти тисяч осіб, наш Спаситель не тільки пригадує Своїм апостолам про небесний хліб – манну, яка колись наситила старозавітний Божий люд у пустелі. "Він сповіщає про укладення Нового Заповіту між Богом і всім людством, – Заповіту, що буде запечатаний у Його Крові хресною жертвою. Тож цей помножений хліб є пророчим прообразом Хліба, яким є Христове Тіло, таїнственно присутнє для нас у Святій Євхаристії", - наголосив владика Ярослав.

Хліб, розподілений на спомин про Смерть і Воскресіння Христа, живить і підтримує нас, що є Його Містичним Тілом – Його святою Церквою. Проповідник додав, що під час Божественної Літургії священик, розламуючи Таїнственний Хліб - Тіло Христове, каже такі слова: «Роздроблюється і розділюється Агнець Божий, що Його їдять, але ніколи не з’їдають і причасників Він освячує». "Це таїнственне ламання Хліба і благодать Слова Божого ми переживаємо на кожній Літургії, адже тоді сам Христос приходить, щоб на святім престолі розламати і поблагословити нам хліб та перетворити його на своє тіло, а вино – на свою кров", - додав єпископ.

Наприкінці проповіді владика Ярослав наголосив, що сьогоднішній світ дуже потребує доброго свідчення нашої віри, жертовності у любові. "Наша правдива християнська постава може заспокоїти голод сучасної людини, котра так часто його відчуває, шукаючи правди та сенсу свого існування. Тому наша жива віра та приклад діяльної любові є дуже великим здобутком у розбудові Христової Церкви та християнського суспільства", - сказав проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою