Відбулася десята щорічна проща Стара Сіль - Лаврів

03 жовтня 2021
Друк
Фото Віталія СКИПАКЕВИЧА
Вже вдесяте, щороку перед празником Воздвиження Чесного і Животворного Хреста в Старосамбірському деканаті відбувається проща зі Старої Солі до Лаврівського монастиря святого Онуфрія.  

 

“Вірую в єдину святу соборну апостольську Церкву” - саме ці слова зі “Символу Віри” стали основою темою цьогорічної ювілейної пішої прощі, яка розпочалася суботнього прохолодного ранку 25 вересня у Старосолянському храмі Параскевії П'ятниці. Благословив на щасливу молитовну дорогу усіх прочан та передав благословення владик Єпархії Кир Ярослава та Кир Григорія о. Михайло Николин, декан Старосамбірський.

Вирушаючи у прочанську подорож паломники застановлювались над питаннями: “Чому ми йдемо на прощу? Для чого йдемо?” і знаходили відповіді у словах отця: “Взяти хрест служіння. Не як ярмо, а з любові: школяр — студенту під час навчання, вчитель — лікарю на місці праці, дружина — чоловіку у сім'ї”.

Проходячи лісовими стежками прощі, прочани зробили першу зупинку біля каплички Різдва Івана Хрестителя у с. Стрільбичі горішні, де під час подячного молебню, який провів о. Василь Ігнатиш, просили заступництва Пресвятої Богородиці. Під час слова до прочан о. Василь наголосив, що нічого не відбувається саме по собі, а лише з ласки Божої.

Наступна зупинка прощі — с. Біличі. На початку села юні біличани з парохом о. Миколою вітали усіх патріотично-поетичними віршами, які проникли до сердець кожного прочанина. Сповідником на цьогорічній вищезгаданій прощі був о. Іван Українець, ЧСВВ з Лаврівського монастиря св. Онуфрія.

На околиці с. Біличі в каплиці Пресвятої Богородиці була відслужена панахида за всіма усопшими, котрі представилися до Дому Небесного Отця.

Знову прочани вирушили у дорогу і, подолавши кількакілометровий відрізок шляху, зупинилися у с. Волошиново, де на вершині гори знаходиться храм Архистратига Михаїла. У храмі їх радо зустрічали парафіяни та була відслужена Вечірня.

Уже настав вечірній час, коли прочани прибули до древньої обителі Святоонуфріївського монастиря у с. Лаврів. Там о. Андрій Драган, ігумен монастиря, очолив подячну Святу Літургію.

Після літургії та молитви благословення прочани поїхали додому, але 27 вересня знову повернулися у лаврівську обитель. Адже саме на свято Воздвиження Чесного і Животворного Хреста там відбувся повний відпуст. Очолив відпустову Божественну Літургію о. Віктор Кваісній, ЧСВВ. Йому співслужили о. Андрій Драган, о. Іван Українець, ЧСВВ, о. Петро Сюсько, о. Павло Гачан. Відбулося також водосвяття, окроплення святою водою та миропомазання.

В особливий спосіб хочу скласти подяку усім, хто долучився в різний спосіб до організації цьогорічної прощі за відвернення епідемії COVID-19 та в наміренні миру і спокою в Україні. Божа сила проявляється в людській немочі.

Віталій СКИПАКЕВИЧ, учасник прощі Стара Сіль - Лаврів

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою